NOGOMET

Evropska liga: Željezničar, Sarajevo i Široki na korak od drugog pretkola

S treninga u Podgorici: Željezničar brani gol prednosti iz prvog meča (Foto_: F. Fočo)

Piše: A. Sokolović

6.7.2017

Ljubitelji nogometa u Bosni i Hercegovini danas će svim srcem navijati za naša tri kluba, koji imaju idealnu priliku da se plasiraju u drugo pretkolo Evropske lige.

Željezničar i Široki brane lijepe prednost ina gostovanjima u Crnoj Gori i Kazahstanu, dok Sarajevo pred svojom publikom na Koševu može nadoknaditi zaostatak od jednog gola u meču sa timom iz Moldavije.

No, krenimo redom... Željo bez Crnova i Ramovića Željezničar gostuje u Podgorici gdje brani jedan gol prednosti (1:0) iz prvog meča protiv Zete. 

Plavi s Grbavice su u prvom meču bili mnogo bolji rival i imaju realne šanse da nastave put u Evropi. Utakmica će se igrati u Podgorici jer domaći stadion Zete ne zadovoljava infrastrukturne kriterije za odigravanje utakmica evropskih kupova.

Prema najavama iz Podgorice u našem timu, najvjerovatnije, neće biti promjena u sastavu.

Stručni štab na raspolaganju ima sve igrače osim povrijeđenog Ivana Crnova te Sinana Ramovića koji nije ni prijavljen za utakmice prvog kola. 

S druge strane, u domaćem timu možda neće biti kapitena i štopera Igora Vujačića koji je zbog povrede u drugom poluvremenu prve utakmice napustio igru. - Mislim da se vidjelo u prvoj utakmici da se radi o dvije kvalitetne ekipe.

Nijanse će odlučiti. Tužno je da se ove ekipe nađu u prvom pretkolu s obzirom na to da znamo kakve su ekipe bile u šeširu. Mislim da smo mi šansu domaćeg terena u Sarajevu iskoristili. Bili smo kvalitetniji. Moguće da ta prednost može da nas odvede u drugi krug. Bila je to borbena utakmica tome se nadam i danas. Uz malo sreće se nadam drugom pretkolu - kazao je trener Željezničara Slavko Petrović. 

Susret u Podgorici se igra od 20.30 sati.

Sablić: Vjeruje će nas Ordabasy napasti od prve minute

Široki je na daleki put u Kazahstan otišao sa dva gola prednosti pošto je susret na Pecari protiv Ordabasya završen sa 2:0. 

Ipak, hrvatski stručnjak smatra da neće biti lagan posao pred njegovim sastavom. 

- Odmorni smo i spremni za ono što nas čeka, a čeka nas zahtjevna i teška utakmica. Imamo dobar rezultat iz prve utakmice na Pecari, ali daleko smo još od prolaza. Nema euforije, moramo ostati skromni i vjerovati u sebe. Zbog rezultatskog deficita vjerojatno će nas Ordabasy napasti od prve minute, a ja vjerujem da će se igrači znati nositi s pritiskom – kazao je na trener Širokog Brijega Goran Sablić. 

Trener FK Sarajevo Mehmed Janjoš uvjeren u prolaz, kao i prvotimac Amar Rahmanović Svi na Koševo Nekadašnji prvak BiH prvi bi od naših timova mogao izboriti prolaz, jer susret u Almatiju počinje od 17 sati. 

Fudbalski klub Sarajevo u 20 sati na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ jurit će od prve minute zaostatak od jednog gola u duelu protiv Zarije.

Na Koševu su optimisti uoči revanš duela u kojem se očekuje da bordo tim izboril prolaz u narednu rundu takmičenja poslije poraza od 1:2 iz prvog duela.

 Šef stručnog štaba Sarajeva Mehmed Janjoš vjeruje da se neće ponoviti katastrofalno prvo poluvrijeme iz meča u Moldaviji. 

- Ovih sedam dana smo radili na tome da skaut služba nije mirovala i pripremamo se da prođemo. Iskusna ekipa i zahtjevna koja zna dobro da stoji i da drži loptu i jednostavno moramo dati maksimum kako bi ostvarili rezultat. Uvjeren sam da možemo i nadam se da ćemo napraviti uspjeh. Sarajevo mora igrati agresivno, mora stvarati prilike i nadam se da ćemo slaviti pobjedu na kraju – kazao je Janjoš, koji je pozvao navijače da dođu u što većem broju i podrže ekipu na putu do uspjeha.

 Napomenimo, Zrinjski, šampion Bosne i Hercegovine, prvi susret prvog pretkola Lige prvaka protiv Maribora igrat će 12. jula u Mostaru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.