NOGOMET

Eldin Ibrahimbegović: Rođen u Švedskoj, ali ne želi Zlatanovim stopama

Piše: S. KOTARAŠ

24.7.2017

Eldin Ibrahimbegović rođen je 30. aprila 2001. godine u švedskoj Motali, a kako je izdanak čuvene banjalučke sportske, a prije svega fudbalske porodice, nije ni čudo što je već kao šestogodišnjak počeo da trenira najvažniju sporednu stvar na svijetu. 

Igrao je u početku za lokalni MAI, a onda je, sa 14 godina, dobio poziv da prijeđe u redove IFK Norčepinga, gdje i danas trenira i nastupa za U-16 tim.

160 kilometara

Igra na poziciji špica i, prema klupskoj statistici, u tri godine, koliko je u Norčepingu, uvjerljivo je najbolji među svojim vršnjacima. U 57 odigranih utakmica postigao je 48 pogodaka, tome je pridodao i 23 asistencije i samo je pitanje dana kada će zapasti za oko nekom od skauta velikih evropskih klubova.

Prvu priliku imat će već krajem jula, kada s klubom ide na pripreme u Dansku, gdje će odmjeriti snage i s vršnjacima iz nekih od najjačih klubova kontinenta.

- Naravno da mi je želja da što više napredujem, a da bih u tome uspio, moram još mnogo i marljivo da radim. Mnogo mi znači što mi je trener nekadašnji prvotimac Malmea, također Banjalučanin Anes Mravac, koji je odličan stručnjak, ali i još bolji pedagog. Također, sada sam primljen u Fudbalsku gimnaziju u Norčepingu, i to kao jedan od devet polaznika od 180 kandidata, koliko ih se prijavilo. To znači da se selim u Norčeping, gdje ću živjeti, ići u školu i trenirati, ali i izbjeći putovanje od 160 kilometara, udaljenost koju sam u posljednje dvije godine prelazio skoro svakodnevno – istaknuo je mladi Ibrahimbegović.

Samo BiH

Iako je rođen u Švedskoj, Eldin baš i ne namjerava da krene stopama svog starijeg i mnogo poznatijeg zemljaka Zlatana Ibrahimovića, već živi za dan kada će dobiti priliku da obuče dres nacionalne selekcije BiH.

- Na svakoj utakmici dajem sve od sebe i nadam se da ću na taj način uspjeti da skrenem pažnju fudbalskih stručnjaka, prije svih onih iz Nogometnog saveza BiH. Nadam se pozivu na okupljanje neke od bh. reprezentativnih selekcija, ali i da jednog dana, eventualno, zaigram i za mlađe kategorije BiH. Naravno, kao i svakom mladom fudbaleru, želja mi je da jednog dana obučem dres s državnim grbom u seniorskoj konkurenciji. Za mene je to jedino BiH – kategoričan je Eldin.

Želi dostići mnogo poznatijeg rođaka 

Eldin potiče iz porodice Ibrahimbegović, koja je Banjoj Luci dala veliki broj sportista, od kojih su neki bili veoma uspješni. Svakako je najpoznatiji od njih Muhamed Ibrahimbegović Fišer, rasni golgeter i najbolji strijelac Borca u njegovoj historiji.

- Premlad sam da bih imao priliku da uživo gledam svog rođaka, ali sam iz očevih priča, kao i ostalih, prvenstveno muških članova familije, čuo da je bio odličan napadač te da je ostavio neizbrisiv trag u banjalučkom Borcu. Volio bih da ga upoznam i nadam se da neću dugo čekati te da ga upitam za neki savjet kako bih pokušao da nešto od njegovih iskustava prenesem na teren, ali i da pokušam da ga bar malo dostignem – poručio je Ibrahimbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.