NOGOMET

Za 8 igrača 25 miliona eura, fudbalski reprezentativci BiH traženi ovog ljeta

Avaz.ba

2.8.2017

Osam fudbalskih reprezentativaca BiH je ovog ljeta promijenilo sredinu, a njihova tržišna vrijednost ukupno iznosi blizu 25 miliona eura, piše Blic.rs.

Golman Asmir Begović, čija je vrijednost procenjena na osam miliona eura, zbog male minutaže je odlučio da napusti Chelsea i preseli se u redove Bournemoutha. Čelnici tog kluba su za njega izdvojili 11,5 miliona eura, ali 30-gdišnjem Trebinjcu predstoji borba za mesto među stativama sa iskusnim Poljakom Arturom Borucom .

Riad Bajić (5.000.000 eura) je novi fudbaler Udinesea, a preostalo je još samo da se završe formalnosti oko potpisa. Ovog fudbalera Žarko su željeli u Fenerbahçeu, međutim, on će se sa Bosfora preseliti na Apeninsko poluostrvo.  

Ervin Zukanović, čija je vrijednost 3,5 miliona eura, otišao je na pozajmicu iz Rome u redove Genoe. Iza njega je Kenan Kodro, koji je špansku Osasunu zamjenio njemačkim Mainzom, a po transfermarktu 23-godišnji napadač vrijedi 3.000.000 eura.  

Odlične igre Darija Đumića u dresu NEC Nijmegena, koji je ispao u drugi rang holandskog fudbala, preporučile su ga Utrecht, a njegova trenutna vrijednost je 1,5 miliona.  

U milionskom klubu je još Haris Duljević (1.300.000), a preostalo je još samo da se potvrdi njegov transfer u redove njemačkog drugoligaša Dynamo Dresdena.  

Pored Duljevića transfere iz Premijer lige BiH u inostranstvo u tekućem prelaznom roku napravili su Miroslav Stevanović (900.000) koji je prešao iz Željezničara u švicarski Servette, gde je trener Meho Kodro, te doskorašnji fudbaler Zrinjskog Tomislav Tomić (450.000), koji je novi član ljubljanske Olimpije.  

Toni Šunjić je proteklu sezonu proveo na pozajmici u Palermo, a njemački Stuttgart ga je ovog leta prodao ruskom Dynamo Moscow. Šunjićeva vrijednost iznosi 700.000, a ukupna cijena osmorice navedenih igrača koji su već našli nove sredine je 24.350.000 eura.  

Veliko interesovanje ovog ljeta vladalo je za Edina Višću čija je vrijednost 8.000.000 eura, ali je njegov Bašakšehirspor uspeo da odoli ponudama Trabzonspora i Besiktas. Ipak, još uvek postoji mgućnost da ovaj fudbaler promjeni sredinu.  

Rade Krunić gotovo sigurno neće ostati u Empoliju, koji je ispao u Seriju B, a za njegovo ime trenutno se vežu dva člana elitnog ranga italijanskog fudbala – Cagliari i Chievo. Krunićeva vrijednost iznosi milion eura. 

Koloniju internacionalaca BiH u italianskom fudbalu mogao bi da uveća i Danijel Milićević. Prvotimac belgijskog Genta je na oku čelnika i stručnog štaba Verone, kluba koji se vratio u Seriju A. S obzirom da ima 31 godinu fudbaler koji je porijeklom iz Ugljevika, sada vrjedi svega 2,5 miliona eura. Ugovor sa bivšim šampionom Belgije veže ga do polovine 2019. godine, a ukoliko ovaj klub ne obezbijedi plasman u grupnu fazu Lige Evrope postoji velika mogućnost da se preseli u Veronu. 

Igor Janković, pomoćnik selektora Mehmeda Baždarevića smatra da su igre u reprezentaciji pomogle fudbalerima da dostignu veću cijenu.  

-U selekciji BiH došlo je do smjene generacija, a mladi fudbaleri su pokazali kvalitet. Njima svakako okupljanja i utakmice u reprezentativnom dresu pomažu da dostignu veću cijenu, ali i da stiču iskustvo. Verujem da će fudbaleri poput Tonija Šunjića, Harisa Duljevića, Radeta Krunića, Darija Đumića i drugi nastaviti da idu uzlaznom putanjom. Naravno, na cijeni su i oni nešto iskusniji, pogledajte Ervina Zukanovića. U Italiji se traži pozicioni, taktički fudbal, tako da je Genoa odlučila da ga dovede, s obzirom na njegovo dugogodišnje iskustvo u Seriji A. Naši igrači, ne samo reprezentativci, su poznati kao odlični individualci, tako da su i zbog toga na cijeni – istakao je Janković.  

Janković: Kipar će igrati za Grčku  

Pomoćni trener u stručnom štabu A selekcije Igor Janković smatra da nije važno gde će BiH da ugosti Belgiju, na Koševu ili Grbavici. Inspektori UEFA su obišli pomenute stadione, a uskoro će u FS BiH poslati izveštaj koji od objekata ispunjava uslove.  

-Meni pomalo nije jasno zašto je suspendovano Bilino polje, ali šta je tu je. Bez obzira na to što ćemo igrati u Sarajevu, a ne u Zenici, očekujem veliku podršku s tribina, jer ta utakmica dosta toga odlučuje i rival je atraktivan. Pre toga imaćemo dva teška meča, gostovanja Kipru i Gibraltaru, a Kiprani će protiv nas sigurno igrati za Grčku – smatra Janković, navodi Blic.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.