NOGOMET

Superkup Španije: Večeras prvi "El Clasico" sezone

Piše: A. S.

13.8.2017

Najbolji način da počne nova nogometna sezona, jeste upravo utakmica između Barcelone i Real Madrida.

Nakon što smo o protekla dva dana vidjeli nekoliko zanimljivih duela s mnogo golova, poput mečeva između Arsenala i Leicestera (3:2) u petak, te Chelseaja i Burnleya (2:3) u subotu, i večeras od 22 sata ljubitelji nogometa uživat će u duelu Superkupa Španije između dva najkvalitetnija tima.


Bez Neymara

Real s mnogo samopouzdanja ulazi u ovaj meč. Najviše iz razloga jer su u prethodnoj sezoni osvojili Primeru i odbranio trofej Lige prvaka.

Madriđani su i prije nekoliko dana pokazali da će i ove godine pretendirati na sam vrh na svim frontovima, nakon što su u Skoplju pobjedom nad Manchester Unitedom (2:1) osvijili Superkupa Evrope.

S druge strane, Barca je iznenada ostala bez Brazilca Neymara koji je otišao u PSG. Upravo se i trener Reala Zinadine Zidane na zvaničnoj pressici osvrnuo na odlazak Brazilca u francuski tim.

- Odlazak Neymara neće poremetiti Barcelonu. Kažete da Barcelona prolazi kroz fazu promjena, ali na kraju, Barca je Barca. Svi znamo kako igraju, njihov stil se neće promijeniti. Mogu da promijene igrača, rekao sam već da je Neymar nezamjenljiv. Neće moći da nađu igrača kao što je Neymar, ali naći će nekog ko će im potpuno odgovarati. Ako mislite da će biti lakše, niste u pravu - kazao je Zidane.

Lionel Messi bit će ključna figura Barcelone u ovom susretu. On je do sada postigao pogodak u svakom 'El Clasicu' u okviru Superkupa u kojem je nastupao.

Trinaesti okršaj

Ovo će biti ukupno 13. okršaj Barse i Reala u Superkupu Španije. Na prethodnih 12 utakmica Real je slavio na šest, Barca je dobila četiri, a dva meča su završena bez pobjednika.

Godine 1993. rezultat je glasio 1:1, dok je 2011. bilo - 2:2.

Prošle godine, Barcelona je u dvomeču protiv Seville osvojila trofej Superkupa, čime je stigla do 12. titule.

S druge strane, Real je osvojio devet superkupova.

Pogledajte iz "El Clasico" iz 2017. godine: 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.