NOGOMET

Počinje Serija A: Džeko i Lulić u lovu na Pjanića, Juventus više nije izraziti favorit

Piše: A. SOKOLOVIĆ

19.8.2017

Nakon engleske Premijer lige, španske Primere, francuske Lige 1, tokom vikenda starta i italijanska Serija A.

Šampionu Juventusu, u kojem je jedna od zvijezda naš Miralem Pjanić, ozbiljno bi se ove sezone mogli suprotstaviti Roma, Napoli, Lazio, Inter i Milan.

Milan je doveo nekolicinu kvalitetnih igrača, a Napoli je predvođen Lorenzom Insigneom opasan kao i prošle sezone.


Stara dama nije sama

Također, “Crno-bijele” bi mogao da iznenadi i Lazio, koji će predvoditi naš reprezentativac Senad Lulić.

Laziali su prošle srijede pobijedili Juventus u Superkupu Italije sa 3:2 i time dokazali da će igrati važnu ulogu u novoj sezoni Serije A, koja bi, prema svim procjenama, mogla biti najzanimljivija u odnosu na nekoliko proteklih sezona.

Roma, u kojoj je prva zvijezda naš Edin Džeko, također će igrati značajnu ulogu u prvenstvu, iako se nisu  osjetno pojačali u odnosu na ostale ekipe.

Naravno, treba obratiti pažnju i na Inter, koji se stabilizirao poslije promjene četverice trenera u prošloj sezoni.


“Crno-bijeli” će odbranu titule u Seriji A početi u subotu u Torinu protiv Cagliarija.

Juventus skoro deceniju dominira italijanskim nogometom, nakon što je osvojio šest uzastopnih šampionskih titula.

Želim novu titulu. Bit će teško, ali smo prvi favoriti – kazao je Pjanić za Sky Sport.

Prije Juventusa, posljednji šampion bio je Milan, u sezoni 2010.-2011.

"Rosoneri" nakon toga nisu ostvarili očekivane rezultate u prethodnim sezonama, pošto su tek 2013. godine posljednji put bili među prve tri ekipe.

Kineski konzorcij je u aprilu za 800 miliona dolara od Silvija Berlusconija kupio Milan, a u prijelaznom roku klub je potrošio 200 miliona na pojačanja.

Na San Siro došli su Leonardo Bonucci iz Juventusa, Andre Silva iz Porta, Riquardo Rodrigues iz Wolfsburga, te Franck Kessie i Andrea Conti, kao i Hakan Čalhanoglu iz Bayera iz Leverkusena, Lucas Biglia iz Lazija i defanzivac Villareala Mateo Musacchio.

Ono što je pozitivno u odnosu na prošlu sezonu, prva četiri kluba iz Serije A će se od sljedeće sezone direktno plasirati u Ligu prvaka.

To svakako može biti dodatni motiv za ekipu Milana koju vodi Vincenzo Montelle.

Juventus je i dalje favorit, a Napoli ima veliku šansu da se bori za titulu. Mi smo sada za korak niže, ali ne treba da postavljamo sebi granice. Poslije njih, Milan, Inter i Roma su izjednačeni - rekao je odbrambeni igrač Milana Leonardo Bonucci za “Gazzettu dello Sport”.

Napoli je četiri puta u posljednjih pet sezona bio među prve tri ekipe, ali ni rekordan broj osvojenih bodova u historiji kluba mu nije pomogao da osvoji titulu, pošto je na kraju imao pet manje od Juventusa.


Posljednju titulu Napoli je osvojio 1990. godine.

Napoli je prethodnih godina prodao nekolicinu kvalitetnih igrača, Ezaqueil Lavezzija PSG-u 2012. godine, a Edinsona Cavannija istom klubu godinu dana kasnije.

Napadač Gonzalo Higuain je prešao u Juventus prošle godine. Ove su ostali u najjačem sastavu. Napadači Lorenzo Insigne i Belgijanac Dries Mertens potpisali su nove ugovore, dok Slovaku Mareku Hamšiku nedostaju samo tri gola da obori klupski rekord Dijega Maradone (115).

Mertens je imao brojne ponude tokom ljeta, ali je odlučio da ostane u Napulju.

Ostao sam jer ekipa igra lijep nogomet - naveo je belgijski fudbaler, kojeg ćemo gledati u kvalifikacijskom meču protiv Bosne i Hercegovine (još je nepoznato mjesto odigravanja susreta).

Prema ocjenama medija u Italiji, Napoli je prošle sezone igrao najbolji i najlepši nogomet, postigao je 94 gola, ali je gubio bodove od ekipa iz donjeg dijela tabele.

Trener Maurizio Sarri je rekao da se nada da će se to u predstojećoj sezoni promijeniti.



Za kraj smo ostavili Edina Džeku. Spomenuli smo ga na početku priče, ali "Dijamantu" trebamo posvetiti najviše pažnje - šlag dolazi na kraju.

Džeko je prošle sezone pomjerio granice. Bosanskohercegovački nogometaš je prošle godine obarao brojne rekorde, što lične, što Romine.

Dovoljno je kazati da je oborio rekord Rome star 57 godina koji je držao Pedro Manfredini. Kasnije su "Dijamantu" na obaranjima rekorda mogli čestitati Argentinac Gabriel Batistuta (deset golova u prvoh deset kola), sada već penzionisani Francesco Totti (rekord iz sezona 2006./07.)… i šta sve ne još.

Pomjeranje granica

Džeko je pomjerao granice i zadao nove zadatke novim gologeterima Serije A. Naš kapiten je i ove sezone prvi kandidat za najboljeg strijelca Serije A.

Do kraja sezone vodit će se da je najbolji prošlogodišnji golgeter – 29 golova.

Ove se nadamo da će brojka biti – 30.

Za kraj, pogledajte svih 29 golova Edina Džeke iz prošle sezone: 


ED-39gls-Season-16/17 by clipsbh
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.