NOGOMET

Dembele postao najskuplje pojačanje u historiji Barcelone

Fena

28.8.2017

Francuski 20-godišnji napadač Ousmane Dembele u ponedjeljak je postao najskuplje plaćeni nogometaš u historiji Barcelone, nakon što je kompletirao prijelaz iz Borussije Dortmund te potpisao petogodišnji ugovor s katalonskim klubom, a potom je i predstavljen pred oko 17.000 Barceloninih navijača okupljenih na Camp Nou stadionu.

Barcelona je pristala ispuniti odštetni zahtjev Borussije u kojem je sadržan fiksni dio iznosa od 105 miliona eura, ali i dodatni bonusi s kojima bi odšteta mogla narasti do čak 150 miliona.

Riječ je u najskupljem prijelazu iz nekog kluba u Barcelonu i drugog najskupljeg u historiji nogometa, nakon što je PSG pristao platiti 222 miliona eura za Neymarov ovoljetni transfer iz Barcelone.

Dembele je prošlog ljeta stigao u Dortmund iz Rennesa za koju je u 26 prvenstvenih utakmica postigao 12 pogodaka, dok je za Borussiju nastupio u 32 bundesligaška ogleda te zabio šest golova. 

Kako joj se ne bi ponovio slučaj Neymar, Barcelona je u Dembeleov ugovor ugradila zaštitnu transfernu klauzulu, procijenivši vrijednost mladog Francuza na čak 400 miliona eura.

Veoma sam sretan što sam ovdje. Sanjao sam o dolasku u Barcelonu i sad mi se taj san ostvario. Ovo je najbolji klub na svijetu s najboljim svjetskim igračima - izjavio je Dembele nakon što je u društvu Barcelonina predsjednika Josepa Marije Bertomeua stavio potpis na ugovor koji ga s Barcelonom veže do ljeta 2022. godine. 

Dembele će u Barceloni nositi dres s broj 11, kojeg je do odlaska u PSG nosio baš Neymar Jr.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.