NOGOMET

Kosovo traži novog selektora a na meti su im legende bh. nogometa

Avaz.ba

6.9.2017

U premijernom nastupu u kvalifikacijama za neko veliko takmičenje, nogometaši Kosova se nisu proslavili.

Očekivano, s obzirom na sastav ekipe, bez zvučnih imena, sa igračima skromnog kvaliteta, uspjeli su Kosovari tek najaviti da bi u narednim ciklusima mogli napraviti neki podvig. 

Mnogo važnije od rezultata bila je promocija države, nogometnog potencijala kojeg Kosovo nesumnjivo ima.

Dva kola prije kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Kosovo ima bod, sedam poraza i jedan remi i na posljednjem je mjestu u Grupi I. 

Predsjednik Fadil Vokri svjestan je da se mora napraviti korak naprijed u odnosu na ovaj ciklus, stoga je krenuo u akciju i prije njegovog završetka u dogovoru sa svojim savjetnicima i Izvršnim odborom saveza.

Potpuno je jasno da Albert Bunjaki neće ostati na ovoj funkciji, jer za neki veći uspjeh treba i veće ime, odnosno bolji stručnjak. Logično trebaju i bolji igrači, jača liga, rad za mlađim selekcijama… 

Vokri je odlučan da se Kosovo pozicionira na nogometnu mapu ne samo regije, nego i Evrope.  Neki od kandidata o kojima se ozbiljno razmišlja su i naši stručnjaci, Bosanci i Hercegovci. U igri su Amar Osim i Faruk Hadžibegić. Ranije se navodno pregovaralo sa Safetom Sušićem, dok je Vokrijeva želja – Vahid Halilhodžić. Ali, kako je selektor Japana ipak krupan zalogaj koji Kosovo ne bi moglo priuštiti, apetiti su manji. 

Amar Osim trenutno je bez angažmana, ali je pokazao želju za razgovorom. Navodno ga je Vokriju predložio Arsim Prepoli, bivši igrač Željezničara, koji trenutno radi kao komentator na kosovskoj televiziji. 

Faruk Hadžibegić je trener francuskog drugoligaša Valenciennesa, s kojim mu ove sezone dobro ide. Trenutno je sedmi na tabeli, ali sa samo četiri boda manje od lidera, Le Havrea. Bez obzira na to što ima posao i on je zainteresiran da sasluša prijedlog kosovskog saveza, ukoliko dođe do njega.

Budžet koji Kosovo ima za novog selektora je oko 250 hiljada eura godišnje, što je u ovom trenutku i najveći iznos u regiji. 

Kosovo se ozbiljno priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2022. godine, želeći da osim igrača, na vrijeme obezbijedi i novog selektora s kojim bi krenuli u bitku za plasman na veliko takmičenje. Jedan od ključnih preduvjeta za dobar rezultat je obezbjeđivanje funkcionalnog stadiona na kojem bi igrala reprezentacija. Domaće utakmice kvalifikacija za SP, Kosovo je igralo u susjednoj Albaniji, u Skadru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.