NOGOMET

Veliki klubovi ne zaboravljaju velike igrače: Hibić među 10 legendi na otvaranju stadiona Atletika

Hibić u svađi s Luisom Figom: Nosio kapitensku traku

Piše: M. T.

12.9.2017

Nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirsad Hibić bit će gost madridskog Atletika na ceremoniji svečanog otvaranja novog modernog znanja Atletika, kluba u čiju je historiju urezao dio svog nogometnog umijeća. 

Hibića, koji je svojevremeno nosio i kapitensku traku madridskog velikana, Atletiko je pozvao zajedno sa 10 ostalih legendi kluba, među kojima su Huan Valeron (Juan), Hugo Sančez (Sanchez), Hoze Antonio Rejes (Jose Reyes), Arda Turan, Serhio Aguero (Aguero)... Svi bi oni trebali prodefilirati novim stadionom madridskog tima kao fudbaleri koji su zadužili klub svojim nastupima i čije nastupe navijači i sada pamte.

Temelj odbrane

Hibić, dijete zeničkog Čelika, u kojem je 1989. godine počeo karijeru, član Atletika bio je od 2000. do 2003. godine. Za to vrijeme za crveno-bijele je odigrao 91 ligašku utakmicu i postigao pet golova. Zahvaljujući borbenim i kvalitetnim nastupima kojima je osvojio simpatije navijača, pri kraju angažmana je dobio kapitensku traku.

- Hibića navijači i danas pamte. Igrao je u doba kada se Atletiko oporavljao i vraćao u prvu špansku ligu. Bio je jedan temelj odbrane tima – kaže se u najavi svečanosti otvaranja stadiona Atletika.

Došlo do zasićenja

Angažman u Atletiku Hibiću je ujedno bio posljednji u karijeri. Mada je na stolu imao ponudu londonskog Vest Hema i važeći ugovor s Atletikom, odlučio se sa svega 31 godinom oprostiti od fudbala i vratiti u Bosnu i Hercegovinu, za koju je posljednju utakmicu odigrao 28. aprila 2004. protiv Finske.

- Mogao sam igrati još za nižerazredne klubove, ali nisam to želio sebi dopustiti. Došlo je do zasićenja. Više nisam imao ambicija i odlučio sam otići kada sam bio na vrhu – govorio je tada Hibić.

91 

ligašku utakmicu odigrao je Hibić za Atletiko 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.