NOGOMET

Nekadašnji nogometaš Sarajeva Edhem Šljivo iz Liježa za "Dnevni avaz": Belgijance trebamo dobiti bez problema

Šljivo: Ima status legende u Belgiji

Piše: A. MIZDRAK

22.9.2017

O njemu je napisana knjiga na francuskom jeziku. U njegovu čast belgijski nogometni savez organizira najveći malonogometni turnir u Evropi. Riječ je o Edhemu Šljivi, koji je u dresu Sarajeva sedamdesetih godina prošlog stoljeća izvodio lucidne driblinge.

Za tim s Koševa odigrao je 424 utakmice, a postao je legenda u Belgiji igrajući za Standard iz Liježa. Edhem je bio nogometaš svjetske klase, ali je poslije teške saobraćajne nesreće jedva ostao živ. Danas penzionerske dane provodi u Liježu, gdje živi već 30 godina.

Bez ambicija

Odlično je upućen u sva dešavanja unutar belgijske reprezentacije, a s obzirom na to da su upravo „Crveni đavoli“ naredni protivnici „Zmajeva“ u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, boljeg sagovornika od Šljive nema.

Za razliku od Gordana Vidovića, Sarajlije koji je nosio dres belgijske reprezentacije i koji je u nedavnom intervjuu za „Dnevni avaz“ izjavio da baš i nemamo šansi protiv Belgijanca, Šljivo smatra da bi BiH u predstojećem meču bez problema trebala pobijediti Belgiju.

- Ovdje niko ne spominje taj meč. Belgija se kvalificirala na Mundijal i oni su potpuno rasterećeni. Na Grbavici oni neće imati nikakvih ambicija. To su sve svjetski igrači vrijedni milione eura i neće oni riskirati neku povredu u nevažnoj utakmici po njih. Ne vidim zašto bi Romelu Lukaku ili Eden Hazar riskirali povredu? Sigurno oni neće igrati sto posto protiv nas – kazao je Šljivo.

Ukoliko, pak, selektor Belgije Roberto Martinez odluči da poštedi najbolje igrače i šansu da igračima koji imaju slabiju minutažu, Šljivo smatra da onda „Zmajevi“ ne bi trebali imati problema.

Ima kafić

- Trebali bismo mi to dobiti bez problema. Belgijanci vjerovatno neće igrati s najboljim sastavom, a s druge strane, ne zaboravite da mi imamo odličan sastav koji može dobiti svakoga. Veliki sam optimista uoči meča na Grbavici i vjerujem da će se BiH plasirati na Mundijal u Rusiji – kazao je Šljivo, koji je u Liježu vlasnik ugostiteljskog objekta „Osmica“.

Iako je daleko od Koševa, Šljivo s dosta pažnje prati rezultate i dešavanja unutar kluba u kojem je ponikao, FK Sarajevo.

- Gledam utakmice na internetu. Baš sam se nedavno čuo s Fuadom Muzurovićem, fino se ispričali. Za Sarajevo je dobro što je došao malezijski milijarder Vinsent Tan (Vincent). Najbitnije je da igrači imaju redovna primanja jer, kad su igrači nezadovoljni, onda to ničemu ne vodi – zaključio je Šljivo.



Za Sarajevo odigrao 424 utakmice

Posjeta u bolnici i turnir

S dosta emocija Šljivo nam je pričao o najvećem malonogometnom turniru u Evropi koji se igra u njegovu čast.

- Kada sam imao tu nesretnu nesreću u decembru 1986. godine, dok sam ležao u bolnici, posjetili su me čelnici Standarda. Pitali su me pristajem li da organiziraju turnir koji bi nosio moje ime. Pristao sam i nisam ni slutio u šta će taj turnir danas izrasti. Danas je to najveći malonogometni tunir u Evropi, kojem prisustvuje 20.000 navijača, a igra ga više od 450 ekipa svih uzrasta. Zaista, velika je čast da jedna takva manifestacija nosi moje ime. Ponosan sam – rekao je Šljivo.

Metalne šipke

Edhem Šljivo i danas osjeća posljedice nekadašnjeg udesa i baš je prije nekoliko dana obavio operaciju.

- U nogama imam metalne šipke, ponovo mi se inficiralo pa sam išao opet na operaciju, ide ka boljem, hvala Bogu – rekao je Šljivo.

Sušić i Cvijan

Belgijski Lijež je inače kolijevka i dom velikih bh. sportskih imena poput Seje Sušića, brata Safeta Sušica, Cvijana Miloševića, koji je bio nekadašnji prvotimac Slobode, a danas jedan od najuvaženijih sportskih menadžera.

- Pratimo utakmice, analiziramo, družimo se... Svaki slobodan trenutak provodim sa Sejom i Cvijanom – kazao je Šljivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.