NOGOMET

Ivica Osim je bio velika želja Partizana: Imao je samo jedan zadatak - srušiti Zvezdu!

telegraf.rs

23.9.2017

Legendarni Ivica Osim je u dugoj i bogatoj karijeri vodio i Partizan sa uspjehom, a put do njegovog angažmana davne 1991. godine nije bio nimalo lak.

Vodio je Osim svoj Željezničar od 1978. do 1986. godine, zatim je bio selektor Jugoslavije, a za njegov drugi klupski angažman pobrinuli su se Nenad Bjeković i Žarko Zečević. 

Čuveni tandem poznat je po moći ubjeđivanja, ali im je tvrdoglavi 'Štraus sa Grbavice' napravio paklen posao u predratna vremena.

Sve to detaljno je opisao Marko Tomaš u biografiji legendardnog trenera pod imenom “Ivica Osim – utakmice života”. Naime, Bjeković i Zečević su “napadali” Osima svaki put kada bi dolazio u Beograd, često su ga čak i zvali svakodnevno dok je bio u domu u Sarajevu. 

– Hajde, samo si selektor, dugo nisi radio u klubu, nama treba jak Partizan, Zvezda je prvak Evrope, treba im pandan, želimo na viši nivo – prenio je Tomaš reči Bjekovića i Zečevića u knjizi.

Osim je bio oštar u odgovorima, pa je ubjeđivanje trajalo puna dva mjeseca, a jednom je prisustvovao i sin Amar. Kada je čuveni trener rekao da ga ništa ne interesuje, dao je slušalicu supruzi Asimi. Sve je dobilo komičnu notu, Asima je uključila interfon. 

– Kupićemo vam kuću! Ajde bre, reci mu, kupićemo tebi mazdu – govorio je Partizanov tandem, a na kraju nije razjašnjeno ni u knjizi čime su zapravo ubijedili Osima da dođe.

Jedan njegov uslov bile su garancije da nesmetano vodi reprezentaciju Jugoslavije, a zanimljivo je da se nikada nije preselio u Beograd. Na posao je svakog dana putovao avionom, čak se nije bavio formalnostima niti je kupovao kartu.

Samo je prolazio kroz aerodromske kontrole, čak se dešavalo da sjedi u pilotskoj kabini ako u avionu nema mjesta.

Imao je Osim strašan tim, igrali su Predrag Mijatović, Slaviša Jokanović, Darko Milanič, Zlatko Zahović, Branko Brnović, Gordan Petrić…  Zato je Osim prošle godine na komemoraciji Slobodanu Santraču evocirao uspomene. 

– Generacija je bila takva da nije mogla loše da radi. Sve su to bili najtraženji igrači tadašnje Jugoslavije. Dovoljno je bilo vidjeti, na primjer, Jokanovića i Mijatovića, da shvatite da je Partizan mogao štošta. Da se saradnja između nas nastavila vjerovatno bi dogurali dotle da napravimo tim koji bi bio sastavljen „ala Barcelona” – rekao je Osim tada.

Osimu nije uspjelo da osvoji titulu, Crvena zvezda je podigla trofej sa 50 bodova, Partizan je imao 46, ali su crno-bijeli osvojili Kup Jugoslavije, savladavši najvećeg rivala sa 1:0 poslije 2:2 na Marakani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.