NOGOMET

Velkoski: Ne mogu opisati šta mi znači FK Sarajevo, članove porodice sam učlanio u klub

Piše: Avaz.ba

28.9.2017

Makedonski napadač, Krste Velkoski, u ljetnom prijelaznom roku pojačao je redove Fudbalskog kluba Sarajevo. 

Ovaj sjajni fudbaler, po drugi put obukao je bordo dres, u kojem je do sada odigrao 85 utakmica i postigao 35 golova, a u razgovoru s klupsku internet-stranicu, dotakao se mnogih tema. 

Na početku razgovora, Velkoski se osvrnuo na svoj povratak u Sarajevo.


Dobri rezultati

VELKOSKI: Na početku je bilo poteškoća, što se tiče igre i samih rezultata koje smo ostvarivali. S vremenom smo se vratili na pobjednički kolosijek i sada ide sve kako treba. Na nama je da nastavimo vrijedno raditi i vjerujem da ćemo i u nastavku sezone imati dobre rezultate.

Ekipa Sarajeva, pod vodstvom Husrefa Musemića, igra odlično. Bordo tim je ostvario tri pobjede na posljednje tri prvenstvene utakmice uz gol razliku 10:1 u koristi Sarajeva.

VELKOSKI: Istina je da Sarajevo igra najljepše u ovom periodu. Naš trener, Husref Musemić, donio je svoju energiju, koja je nekako posebna za njega. On pokušava da nam istu prenese. Mi smo radili jako dobro u proteklim sedmicama. Ono što dogovorimo i vježbamo tokom sedmice na treninzima, prenosimo i na utakmice. To je recept ovih dobrih rezultata. Ako ovako nastavimo, nema i neće biti problema, što se tiče igre i rezultata. 

Bordo napadač je popravio svoju formu i igra sve bolje. Česti je strijelac, ali i asistent.

VELKOSKI: Osjećam se sada puno bolje, nego na početku, kada sam došao. Musemić mi je unio povjerenje. Dao mi je šansu, pokazao da vjeruje u mene i to sam mislim iskoristio na najbolji način. U zadnje tri utakmice sam postigao tri gola i upisao dvije asistencije, ali moram reći da meni nije bitno da li se ja upisujem u strijelce, već da mi kao tim i klub ostvarimo što bolje rezultate.

Velkoski nam je potom otkrio kakva je atmosfera u ekipi, te se osvrnuo i na kvalitet bordo tima.

VELKOSKI: Atmosfera je stvarno na jednom vrhunskom nivou. Naporno radimo. Svako radi najbolje što može. Kada to sve uklopimo, uz dobru pripremu i analizu naših protivnika, rezultati dolaze. Mislim da imamo sve potrebno da ostvarimo ono što želimo u ovoj sezoni. Imamo odlične uslove za trening i rad. Što se tiče ekipe, nezahvalno je praviti paralelu u odnosu na onaj tim Sarajeva, u kojem sam igrao prvi put kada sam stigao u klub. Kada nisam bio tu, u prošloj sezoni, Sarajevo je itekako pokazalo da može. Klub se do kraja borio na dva fronta. Gledao sam skoro sve utakmice u inozemstvu. Nedostajalo je sportske sreće da se sezone okonča sa trofejem. Moram istaći da je i šampionska ekipa u sezoni 2014/15. imala par loših perioda. Nedostajali smo i tada desetak bodova, a na kraju smo postali šampioni države. Ja se nadam da će tako biti i ovaj put, da ćemo napraviti taj podvig. Idemo iz utakmice u utakmicu. Ako mi budemo igrali onako kako znamo, kako se dogovorimo i ako uz pravi pristup izađemo na teren, možemo slaviti u svakoj utakmici i ostvariti ono što bi obradovalo kako nas, tako i armiju naših navijača.


Fudbaler tima s Koševa se potom dotakao i velikog broja mladih igrača u timu Sarajeva, koji iz kola u kolo dobivaju sve više priliku za igru.

VELKOSKI: Mi stariji igrači smo tu da im pomognemo. Na njima je da to cijene i poštuju. Ne pomažem samo ja, tu su Ahmetović, Sarić, Adilović…. Mi se trudimo da ispoštujemo dogovore na terenu i svaki segmenat je bitan za razvoj jednog mladog igrača. Svi stariji igrači su njima na usluzi i oni su bogatstvo ovog kluba. Njihovo vrijeme dolazi, imaju kvalitet, momci su to pokazali, a šef ih je nagradio sa minutažom i prilikom za igru.

U svom prvom mandatu, u svlačionici je bilo nekoliko igrača koji su bili zaduženi za atmosferu. Bojan Puzigaća i Džemal Berbegović su bili često spomenuti da su oni pravili sjajnu atmosferu u šampionskom timu Sarajeva, a pitali smo Velkoskog, ko je sada zadužen u svlačionici za taj posao.

VELKOSKI: Znate kako, nekada je teško izdvojiti pojedinca, ali u ovom slučaj je to vrlo jednostavno… Samo Mersudin Ahmetović (kroz smijeh).

U periodu između dva mandata u bordo klubu, Velkoski je igrao u Aziji. Nastupao je za dva kluba u Južnoj Koreji, odnosno Tajlandu, a prenio nam je svoja iskustva iz tog perioda. 

VELKOSKI: Mnogo mi je pomogao taj period. Naučio sam bolje defanzivno da igram, jer sam nastupao u klubovima, koji su se više branili nego napadali. Bio sam u Južnoj Koreji i Tajlandu. To je jedan sasvim drugi svijet, način života i kultura. Pogodilo se da igram u klubovima koji su taktički opredjeljeni da sačuvaju svoj gol, ali kada sagledam, to iskustvo mi je mnogo pomoglo u karijeri. Da tako kažem, sazrio sam igrački, vidio sam šta se traži i očekuje vani.

Krste je potom obrazložio zbog čega se odlučio vratiti u FK Sarajevo, klub u kojem je osvojio Kup i prvenstvno BiH.

VELKOSKI: Odluka je pala jednostavno. Ovdje sam doživio najbolje trenutke u karijeri, bio sam cijenjen, pogotov od navijača. Napravio sam doprinos u osvajanju trofeja i imam prelijepa iskustva ovdje. Došao sam da pomognem, da se opet napravi neki dobar rezultat. Osjećam se kao kod kuće. Mogao sam još ostati u Aziji, ali me to nije privuklo. Htio sam da se vratim ovdje. Bio sam željan svega u i oko FK Sarajevo. Atmosfera ovdje je posebna, kako na utakmicama, u klubu, tako i u gradu za život. Ne žalim za tom odlukom, sretan sam ovdje.

Bordo napadač je govorio i tome, šta za njega znači biti član Bordo kluba, Bordo porodice… 

VELKOSKI: Ja nisam rođen u Sarajevu, niti sam odrastao u ovom gradu, niti me nešto prije prvog dolaska povezivalo sa gradom. Našao sam se u takvom trenutku ovdje, da nisam imao velika očekivanja od dolaska u klub, ali i u sam grad. Kako je vrijeme odmicalo, rodila se ljubav prema Sarajevu. Ja to ne mogu opisati. Jednostavno, nemam riječi za to. Volim ovaj klub, volim ovaj grad. Stekao sam prijatelje za čitav život u Sarajevu, u gradu i klubu. Odmah kada mi se rodio sin, učlanio sam ga u FK Sarajevo. Nadam se da će kada poraste, krenuti mojim stopama. Sarajevo kao klub je meni puno dalo, ali ja ne osjećam emocije prema gradu i klubu samo zbog toga. Jednostavno, osjećam se ovdje kao da sam 100 godina tu. Svaki poraz doživljavam jako teško, a svakoj pobjedi se radujem kao dijete. Dok traju utakmice, kada je dobar rezultat i kada navijači krenu glasno navijati i ja pjevam na terenu, to se ne vidi sa tribina ili na kamerama, ali je tako.” 

Velkoskom je pripala čast da do sada i u nekoliko navrata nosi kapitensku traku bordo kluba.

VELKOSKI: To je posebna čast i velika odgovornost. U meni to budi dodatnu snagu i motivaciju, kako bi dao još više ako je moguće za dobrobit ovog kluba.

Na kraju razgovora, Velkoski se osvrnuo i na predstojeću ligašku utakmicu protiv Krupe.

VELKOSKI: Očekujem pobjedu. Favoriti smo, ali to moramo i pokazati i opravdati. Krupa je kvalitetna ekipa. Nisu bez razloga u vrhu tabele. Gledao sam utakmicu protiv Borca. Imaju dobre igrače. Analizirat ćemo dobro njihovu igru, pripremit se i dogovor iz svlačionice sprovesti na teren. Uz podršku naših navijača, koji nam mnogo trebaju u ovom trenutku, želimo pobjedu i nastavak pobjedničkog niza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.