NOGOMET

Jasmin Baković za Avaz.ba: Još ne znamo gdje će reprezentacija igrati u budućnosti, protiv Belgije bi napunili i Koševo

Baković: Vjeruje u pobjedu protiv Belgije

Piše: N. KREŠTALICA

29.9.2017

Utakmica 9. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između BiH i Belgije je sve bliže.  

O tome kako teku stvari u organizacionom smislu, o finiširanju radova i aktuelnim problemima, razgovarali smo sa generalnim sekretarom NSBiH Jasminom Bakovićem.


Fokus na Belgiji

Baković kaže da je Savez zadovoljan sadržajem, obimom i stepenom realizacije svih poslova na stadionu Grbavica.

- Možemo biti zadovoljni sadržajem, obimom i stepenom realizacije svih poslova i sve je u skladu s planovima. Krajem ove sedmice očekujemo UEFA inspektora koji će procijeniti da li smo adekvatno odgovorili izazovu koji je stavljen pred nas nakon suspenzije „Bilinog polja“. Za sada nema posebnih problema, vjerujemo da će tako biti i u fotofinišu priprema i da će „Grbavica“ spremno dočekati veliki meč - rekao je Baković na početku našeg razgovora.

Generalni sekretar Saveza nam je rekao da još uvijek postoji neizvjesnost u vezi budućeg doma reprezentacije.

- Za sada još uvijek nije odlučeno gdje će reprezentacija igrati utakmice u narednom kvalkifikacionom ciklusu. I „Bilino polje“ i „Grbavica“ su tipični fudbalski stadioni, pogodni za blisku konekciju igrači-navijači i kreiranje dobrih vibracija, ali obostrani hendikep je limitirani kapacitet koji je posebno izražen za utakmice kao što je naredna, protiv Belgije. Sada je najbitnije fokusirati se na ovaj izuzetno značajan duel, a nakon toga rukovodstvo Saveza će znati da izabere pravi put i donese najbolju odluku u interesu reprezentacije - kazao je Baković.


Baković: Zadovoljan napretkom radova na Grbavici

Karte "planule"

Posljednjih dana u medijima je bilo priče da je "Grbavica" skoro rasprodata za susret protiv Belgije, a Baković nam je potvrdio tu informaciju.  

- Informacije kojima raspolažemo govore da su veoma brzo „planule“ sve ulaznice plasirane u slobodnu prodaju. Uvjereni smo da bi za ovaj meč napunili i stadion „Koševo“. Koliko nas raduje činjenica da je interes za utakmicu nezapamćen, toliko smo i nesretni što nismo u mogućnosti zadovoljiti potrebe svih navijača - rekao je.

Neizostavan je bio i osvrt na veliki problem preprodavanja karata.

- Kako bi što većem broju navijača omogućili priliku da dođu do ulaznica, u slobodnoj prodaji jedan navijač mogao je kupiti najviše dvije ulaznice. To je u skladu s našim standardima i pravilima, kao jedan vid prevencije mogućih zloupotreba. Međutim, ne možemo utjecati da dalju sudbinu kupljenih ulaznica - istakao je Baković.

Na kraju, Baković je rekao da vjeruje da će reprezentativci smoći snage da savladaju Belgiju te da u Estoniji izborimo baraž.

Bez prejudiciranja

Generalnog sekretara Saveza smo pitali i o planovima u slučaju plasmana ili neplasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine. 

- Nije dobro prejudicirati, ali je svakako potrebno planirati rješenja za sve situacije. Bez obzira na ishod ovih kvalifikacija, Savez će u narednom periodu investirati određena sredstva u klubove - istakao je generalni sekretar Saveza.

Poziv navijačima

Generalni sekretar NSBiH  poslao je poruku vjernim navijačima reprezentacije.

- Pozivamo sve koji će biti na „Grbavici“ da pokažu kako se navija. Gromoglasno, ali sportski, korektno i uz poštovanje svih aktera utakmice podržimo 'Zmajeve' do pobjede u vrlo bitnoj utakmici - zaključio je Baković.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.