NOGOMET

Otkrivena još jedna fascinantna priča iz mladosti: Kako je Ibrahimović ukrao bicikl od poštara!

Avaz.ba

3.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Od mnogih priča o Zlatanu Ibrihimoviću iz mladosti, jedna je fascinantna. Naime, Zlatan je u 15. godini ozbiljno razmišljao da prestane da igra fudbala danas, na 3. oktobar, ovaj nogometaš slavi 36. rođendan.  

Sve je postalo preteško za njega, dolaženje na treninge, morao je biciklom koju nije imao da prelazi pet kilometara do Rozengarda - kaže njegov tadašnji trener Džoni Gilensjo (Johnny Gyllensjo), piše Manchester Evening News. 


Nogomet po ulicama

- Mislim da ga je okruženje više privlačilo, da radi na dokovima i da bude sa drugarima, ionako je igrao nogomet po cijeli dan na ulici, nije mu bio potreban tim - dodaje ovaj trener.

- Uspio sam da ga ubijedim, mislim da se tada predomišljao jer nije postizao golove na velikom terenu, bio je u krizi. Pričali smo sat vremena i ubijedio sam ga da ostane. To je bio dio posla, morate da budete psiholog s tim mladim ljudima - kaže Gilensjo. 

Njegov pomoćnik u to vrijeme u omladinskoj ekipi Malmea bio je Ola Gelstad (Gallstad).

Nismo mu mi mnogo pomogli da postane to što jeste, to je dar koji je imao, uostalom igrao je mali nogomet po cijeli dan. Subotom bi igrao u Rozengardu s drugovima, nedjeljom za naš tim - prisjeća se Gelstad. 


Jednom je ovaj trener ostao bez bicikla.

- Trebalo je da idem kući, kada vidim nema mi bicikla. Pomislio sam da ga je neko od igrača uzeo, tipovao sam na Ibru. Sljedećeg dana, Zlatan stiže na bicikli i kaže 'Izvini, Ola', uz osmijeh" - prisjeća se ovaj trener koji je danas prijatelj sa Zlatanom, koji je bio na korak da zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali se taj plan nikada nije realizirao.

- Ma nije krao samo moj bicikl, krali su po naselju, kako bi došli na trening. Ibra je jednom ukrao i poštaru vojni bicikl koji je vlasništvo države - smije se Gelstad.

Prelomna ekskurzija


Kada je Ibra prelomio da će igrati nogomet?

Mislim da je to bilo kad su bili na ekskurziji u Italiji, obišli su San Siro, on se vratio impresioniran i rekao da će za pet godina igrati u Seriji A. Tačno pet sezona poslije je potpisao za Juve. Mislim da je tek tamo postao čovjek i počeo ozbiljno da igra nogomet, do tada se igrao - dodaje Gelstad. 

- Nije nas zaboravio, iako ima mnogo obaveza, vuku ga na sve strane kad dođe u Malme. Ali, nikad nije došao, a da se nije javio da odemo na kafu, ne zaboravlja - zaključili su njihovi treneri koji kažu da niko nije znao za Malme dok Ibra nije postao to što jeste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.