NOGOMET

Ko će se večeras plasirati u Rusiju? Ove su utakmice bitne za BiH i baraž!

Piše: A. SOKOLOVIĆ

5.10.2017

Evropa će večeras biti u duhu nogometa. Utakmicama pretposljednjeg, devetog kola, od 18 sati počinje rasplet u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Za razliku od nekih ranijih okupljanja, četvrtak je rezerviran za mečeve u grupama C, E i F.


Zanimljivo u Podgorici

Iako večeras ne igraju naši Zmajevi, mečevi u svim grupama su od velike važnosti za Bosnu i Hercegovinu. 

U regionu najveću pažnju privlači duel između Crne Gore i Danske, koji je na programu od 20.45 sati u Podgorici. 

Ove dvije reprezentacije imaju po 16 bodova u Grupi E, na diobi su drugog mjesta, a jedna od ove dvije selekcije bi mogla biti protivnik naših Zmajeva, ako BiH osigura drugo mjesto na kojem se trenutno nalazi. 

GRUPA C

18.00 sati Azerbejdžan - Češka

20.45 sati San Marino - Norveška, Sjeverna Irska - Njemačka

U ovoj grupi Nijemci su ubjedljivo prvi. No, za razliku od Belgije iz naše grupe koja je osigurala plasman u Rusiju, Nijemci još nisu sigurni za plasman na Mundijal.

Teoretski ih može stići Sjeverna Irska s kojom igraju večeras u gostima (20.45). Ako Njemačka osvoji bar bod protiv drugoplasirane Sjeverne Irske, izvadit će vizu za Rusiju. 

Što se tiče Iraca, oni će u najgorem slučaju ostati drugi. Već su osigurali plasman u baraž, a u posljednja dva kola mogu samo dobiti. Za to im je potrebno šest bodova i oba poraza Njemačke. 

Ako Nijemci večeras izgube, a u posljednjem kolu remiziraju, imat će sa Ircima isti broj bodova. U Rusiju će tim koji bude bolji u međusobnom duelu. 

Ostali mečevi su u ovoj grupi samo za prestiž. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

GRUPA E 

18:00 sati Armenija - Poljska

20:45 sati Rumunija - Kazahstan, Crna Gora - Danska 

Ova grupa je jedna od najzanimljivijih u ovom finišu kvalifikacija. Tri ekipe su u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo, a cilju su najbliži Poljaci, koji su na prvom mjestu sa 19 bodova.

Ako večeras osvoje bod u Armeniji, osigurat će najmanje drugo mjesto.

Nama je bitnija utakmica u Podgorici. Navijamo za remi, jer bi u tom slučaju, a i u slučaju plasmana BiH u baraž, Crnogorci ili Danci bili slabiji u ukupnom zbiru.

Ovo pišemo iz razloga što od devet drugoplasiranih selekcija, jedna će otpasti, ona koja bude imala najmanje bodova. U ovom trenutku BiH je na osmom mjestu, na mjestu koja vodi u doigravanje, ali svaki bod BiH je važan, ali i bod manje protivnika nam igra veliku ulogu.

Dodajmo, Crnogorcima ni pobjeda večeras ne garantira čak ni baraž, ali im daje veće šanse pred posljednje kolo i teško gostovanje u Poljskoj.


Standings provided by Sofascore LiveScore

GRUPA F 

20:45 sati Škotska - Slovačka, Engleska - Slovenija, Malta - Litvanija

Englezi, poput Nijemaca u Grupi C, ubjedljivo vode, ali još nisu završili posao. 

Ako Slovaci ne pobijede u Škotskoj, Englezima će biti dovoljan i bod protiv Slovenije za direktan plasman na Svjetsko prvenstvo.

Slovačka, Slovenije i Škotska vode borbu za drugo mjesto i plasman u baraž. Od ishoda večerašnjih mečeva zavisi ko će tom cilju biti najbliži., nama kao u slučaju duela u Podgorici, najviše odgovara da sve tri selekcije upišu remije. 

Slovačka će osigurati drugo mjesto ako večeras savlada Škotsku, a Slovenija izgubi od Engleske.


Standings provided by Sofascore LiveScore

BiH osma u plej-ofu 


Kako traje borba za prve dvije pozicije, gdje lider direktno ide na Svjetsko prvenstvo, dok drugoplasirani ima šansu da kroz baraž dođe do Rusije, zanimljiva je i tabela za plej-of. 

Naime, kao što je poznato od devet drugoplasiranih selekcija, njih osam će imati pravo da izbore baraž, dok će najgore plasirana reprezentacija (deveta na tabeli) ostati kratkih rukava. 

Ovo je trenutni poredak drugoplasiranih selekcija, gdje naši Zmajevi zauzimaju osmo mjesto. 

Da je kojim slučajem u ovom trenutku kraj kvalifikacija i da je BiH zauzela drugo mjesto, Edin Džeko i društvo bi našli svoje mjesto u baražu. 

U dva preostala kola bit će krajnje interesantno i do posljednje minute se neće znati kojih osam selekcija će izboriti pravo da kroz dvije utakmice plej-ofa domognu se Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.