NOGOMET

Srbija i Hrvatska večeras jurišaju na plasman u Rusiju: Evo koje su utakmice bitne za BiH i baraž!

A. SOKOLOVIĆ

6.10.2017

U Evropi se danas nastavljaju se borbe za Mundijal. Na rasporedu su mečevi u grupama D, G i I, a nakon Belgije, Njemačke i Engleske mogli bismo još saznati evropskih putnika za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. 

Naravno od velike važnosti su pojedini mečevi i za našu nogometnu reprezentaciju, s obzirom na  to da Zmajevi love drugo mjesto, a da bismo otišli u baraž potrebno je da naš izabrani tim bude među osam najboljih u konkurenciji devet drugoplasiranih

GRUPA D

18 sati Gruzija - Vels

20.45 sati Austrija - Srbija, Irska - Moldavija. 

Srbija bi večeras pobjedom u Beču pobjedom na "Ernst Happel" stadionu mogla doći do plasmana u Rusiju. Našim komšijama odgovara i remi, ali bi im za direktni plasman na Mundijal bila potrebna pobjeda u posljednjem kolu protiv Gruzije na svom terenu.

Ova grupa je posebno zanimljiva i za BiH, s obzirom na činjenicu da Vels, koji je drugoplasirani, juriša također na tri boda u duelu s Gruzijom, da bi se pomaknuli s posljednje pozicije u "tabeli za plaj-of", gdje oni trenutno zauzimaju posljednje deveto mjesto (BiH i dalje osma, op.a.) koje ne vodi u baraž. 

Baraž love i Irci. Oni večeras imaju rutinski posao protiv Moldavije, a naši rivali iz posljednjeg baraža također se nadaju da se mogu domoći barem druge pozicije. 


Standings provided by Sofascore LiveScore

GRUPA G 

20.45 sati Španija - Albanija, Italija - Makedonija, Lihtenštajn - Izrael. 

Mundijalu u Rusiji u ovom trenutku u grupi G najbliža je Španija. "Furija" ima tri boda prednosti u odnosu na Italiju i na korak su od plasmana na Svjetsko prvenstvo.

I Italija bi trebala imati lagan posao protiv Makedonije, ali će teško napraviti podvig i preteći Španiju na liderskoj poziciji. 

Italijanima treba i bod za baraž, gdje će igrati sigurno s obzirom na veliki broj bodova u tabeli drugoplasiranih za plej-of.

Standings provided by Sofascore LiveScore

GRUPA I

20.45 sati Hrvatska - Finska, Kosovo - Ukrajina, Turska - Island

Ova grupa je veoma zanimljiva i sva tri meča bude pažnju javnosti,  ali i svih simpatizera nogometa u BiH, s obzirom da bi se moglo desiti, da u slučaju našeg drugog mjesta, svaki gol bude veoma važan u borbi za baraž. 

Hrvatska ima veliku utakmicu. I veliku šansu da posljednje kolo dočeka na prvom mjestu. Igraju s Fincima koji su izgubili sve šanse za baraž. Očekuje se sigurna pobjeda. 

I Ukrajina očekuje tri boda protiv Kosova, a meč Turska - Island bitan je za BiH, jer se i ovdje radi o meču za drugo mjesto. Kao i u ostalim, nama odgovara remi u Eskišehiru.   

Standings provided by Sofascore LiveScore

BiH osma u plej-ofu 

Kako traje borba za prve dvije pozicije, gdje lider direktno ide na Svjetsko prvenstvo, dok drugoplasirani ima šansu da kroz baraž dođe do Rusije, zanimljiva je i tabela za plej-of. 

Naime, kao što je poznato od devet drugoplasiranih selekcija, njih osam će imati pravo da izbore baraž, dok će najgore plasirana reprezentacija (deveta na tabeli) ostati kratkih rukava. 

Ovo je trenutni poredak drugoplasiranih selekcija, gdje naši Zmajevi zauzimaju osmo mjesto. Da je kojim slučajem u ovom trenutku kraj kvalifikacija i da je BiH zauzela drugo mjesto, Edin Džeko i društvo bi našli svoje mjesto u baražu. 

U dva preostala kola bit će krajnje interesantno i do posljednje minute se neće znati kojih osam selekcija će izboriti pravo da kroz dvije utakmice plej-ofa domognu se Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.