NOGOMET

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo: Njemačka lako protiv Azerbejdžana, Češka bolja od San Marina

AFP

Piše: N. KREŠTALICA

8.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Odigrana su i posljednja tri susreta 10. kola grupe C kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. 

Radi se o grupi u kojoj je sve bilo poznato i prije ovog kola. Njemačka je ubjedljivo prva sa maksimalnim učinkom od deset pobjeda i gol razlikom 43:4! Zaista impresivno.

Drugo mjesto zauzela je Sjeverna Irska i oni će Mundijal pokušati izboriti preko baraža.

Njemačka je večeras ugostila Azrebejdžan koji vodi Robert Prosinečki, te je ubilježila ubjedljivu pobjedu (5:1). Ipak, nakon prvih 45 minuta rezultat je glasio 1:1, ali Nijemci su svoju klasu ipak pokazali u nastavku utakmice. Krenimo redom, Gorecka (Goretzka) je doveo 'pancere' u vodstvo u devetoj minuti. Nakon toga, bilo je sijaset prilika koje domaći nisu iskoristili a koje je kaznio napadač Azera Šejdajev (Sheydajev) u 34. minuti.

Nastavak meča donio je pravi uragan Njemačke i opsadu gola Agajeva (Agayev). U 54. minuti Sandro Vagner (Wagner) je pogodio za novu prednost, a samo deset minuta kasnije bilo je 3:1 kada je pogodio Ridiger (Rudiger). Četvrti gol djelo je Gorecke koji se po drugi put upisao u listu strijelaca na ovoj utakmici. On je pogodio u 66. minuti, a konačnih 5:1 postavio je fantastičnim golom Emre Džan (Can).

Češka je završila kao trećeplasirana u ovoj grupi, a večeras su torpedirali slabašni San Marino s 5:0.

Krmenčik je postigao prva dva gola za Češku u 8., i 23. minuti. Kopić je u 27. minuti povisio na 3:0 što je bio rezultat prvog poluvremena. U nastavku Česi postižu još dva gola. Novak je pogodio u 71. minuti, a konačnih 5:0 djelo je Vaclava Kadleca u 83. minuti.

Posljednji meč ove grupe odigrali su odavno otpisana Norveška i Sjeverna Irska.

Norveška je zasigurno jedno od većih razočarenja ovih kvalifikacija ali su koliko-toliko popravili utisak u dvije posljednje utakmice. Oni su večeras savladali Sjevernu Irsku minimalnim rezultatom.

Naime, trenutak odluke dogodio se u 71. minuti kada je Brant (Brunt) postigao auto-gol u 71. minuti. Unatoč porazu, Sjeverna Irska bila je bez straha jer su na kraju imali četiri boda više od trećeplasirane Češke.

Pogledajte tabelu grupe C nakon 10 odigranih kola te sažetke sa utakmica:


Standings provided by Sofascore LiveScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.