NOGOMET

Srbija na Mundijalu, Kramarić Hrvatskoj donio baraž

AFP

Piše: D. K.

9.10.2017

Širom Evrope večeras je odigrano devet utakmica posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će naredne godine biti održano u Rusiji. Na rasporedu su bili mečevi iz grupa D, G i I.

Saznali smo koje su reprezentacije osigurale direktan plasman (Srbija, Španija, Island), kao i koje će nastup na najvećoj svjetskoj smotri tražiti kroz dvomeč baraža (Italija, Hrvatska i Republika Irska).

Grupa D

Moldavija - Austrija 0:1

Utakmicu bez nekog rezultatskog značaja odigrale su Moldavija i Austrija, a gosti su slavili sa 1:0. Jedini gol na utakmici djelo je Luisa Šauba (Louis Schaub) iz 69. minute.

Treba napomenuti kako je Moldavija od 55. minute igrala s igračem manje, nakon što je drugi žuti karton dobio Artur Ionita.

Srbija - Gruzija 1:0

Srbija se dugo mučila protiv Gruzije. U prvom dijelu igrala je dosta bezidejno, ali je u nastavku krenula mnogo ofanzivnije. Redale su se prilike pred golom Makaridzea koji je ipak kapitulirao u 74. minuti.

U gužvi u šesnaestercu, najprisebniji je bio Aleksandar Prijović koji je zakucao loptu za veliko slavlje prepunog stadiona "Rajko Mitić" u Beogradu, te veliki uspjeh "Orlova" koji su nakon osam godina opet na Mundijalu.

Vels - Republika Irska 0:1

Veliki otočki derbi odigrali su Vels i Republika Irska, a gosti su slavili sa minimalnim rezultatom. Gol odluke i baraž Ircima donio je Džejms Mekklin (James McClean) u 57. minuti.

Rezultati by SofaScore

Grupa G

Albanija - Italija 0:1

Utakmicu bez rezultatskog značaja odigrale su i Albanija i Italija, a "Azuri" su slavili sa minimalnih 1:0. Gol odluke postigao je Antonijo Kandreva (Antonio Candreva) u 73. minuti.

Makedonija - Lihtenštajn 4:0

Makedonija je očitala lekciju fenjerašu Lihtenštajnu, koji je još jednom u kvalifikacijama imao epizodnu ulogu uz 10 poraza iz isto toliko mečeva. Bilo je 4:0, a mrežu autsajdera pogađali su Musliu (36.), Trajkovski (38.), Bardi (Bardhi, 66.) i Ademi (68.).

Izrael - Španija 0:1

Španci su rutinski na gostovanju dobili Izrael. U utakmici sa pregršt prilika na obje strane, gosti su bili jedini tim koji je pogodio protivničku mrežu. Iljaramendi (Illarramendi) je u 76. minuti zabio za konačnih 1:0.

Rezultati by SofaScore

Grupa I

Finska - Turska 2:2

Finska je prije tri dana šokirala Hrvatsku u Rijeci, izvukavši remi (1:1), a večeras je na svom terenu dočekala Tursku i remizirala rezultatom 2:2.

Turska je došla u vodstvo u 57. minuti preko Cenka Tosuna, ali su domaćini izjednačili u 76. Strijelac je bio Paulus Arajuri (Arajuuri). Svojim drugim golom Tosun je ponovo doveo Turke u vodstvo u 84, a konačnih 2:2 postavio je Joel Pohlanpalo dvije minute prije kraja meča.

Ukrajina - Hrvatska 0:2

Selekcija Hrvatske večeras je u Kijevu očitala lekciju domaćoj Ukrajini golovima Andreja Kramarića i osigurala nastup u baražu, uprkos kiksu protiv Finske od prije tri dana.

Napadač Hofenhajma zabijao je u 62. i 70. minuti, na astistencije Luke Modrića, odnosno Ivana Rakitića.

Island - Kosovo 2:0

Island je na svom terenu dočekao autsajdera Kosovo, te slavio sa 2:0, i samim tim potvrdio direktan plasman na Mundijal u Rusiju.

Gosti su dugo odolijevali napadima domaćina, koji je ipak u vodstvo došao preko Gulfija Sigurdsona (Gylfi Sigurdsson) u 40. minuti. Tačku na "i" stavio je Johan Gudmunson (Johann Gudmundsson) u 68.

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.