NOGOMET

Strah je riječ koja opisuje stanje u Argentini pred meč istine

AFP

Avaz.ba

10.10.2017

Argentina drhti, strahuje, ne vjeruje - "gaučosi" večeras u 1.30 iza ponoći po našem vremenu igraju možda i najvažniju utakmicu u novijoj historiji.

Nije u pitanju finale, ili borba za finale, već borba za goli život i mjesto na Svjetskom prvenstvu. Bukvalno je tako, jer bi svaki drugi rezultat, osim pobjede u Kitu nad Ekvadorom, odveo u ambis jednu od najjačih selekcija na svijetu. 

- Sve što je bilo loše, pošlo je na gore, sve što je urađeno loše, urađeno je toliko loše da je nije moglo gore - napisao je argentinski novinar Pablo Vinjone.

Argentinski mediji smatraju, ipak, da je situacija u kojoj se nacionalni tim nalazi i plod - nesretnih okolnosti. Podsjećaju da bi već bili u baražu da Bolivija protiv Čilea nije izvela tim sa igračem, koji nije imao pravo nastupa, da su golmani protivničkih ekipa najbolje partije pružali protiv Argentine.  Za razliku od javnosti, nekadašnji asovi smatraju da nije samo nedostatak sreće utjecao da Argentina dođe u situaciju da posljednjih 90 minuta dočekuje van zone plasmana i u baraž. 

Ovo je kraj filma koji gledamo deset godina. Ja vjerujem u projekte, a u našem fudbalu projekti ne postoje. Ne možete promijeniti sedam trenera za 10 godina, a tri u istom ciklusu - rekao je Serhio Batista (Sergio Bautista), osvajač Mundijala 1986., a neuspješni selektor na Kopa Americi 2011. godini. 

Kvalifikacije je počeo Tata Martino, nastavio Edgardo Bausa, a završit će ih Horhe Sampaoli. Sampaoli je doveden da spasi stvari, ali je izgubio konce. Hvata se za slamku, pa je u stručni štab uoči gostovanja u Ekvadoru pozvao Oskara Ruđerija i Horhea Buručagu, koji su osvojili titulu prvaka svijeta u Meksiku 1986. 

Zašto? Valjda da prenesu Mesiju i društvu kako se pobjeđuje u važnim mečevima. 

Mediji se, međutim, pitaju zar je moguće da je takvom timu sa takvim igračima potreban savjet kako da pobijede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.