NOGOMET

Zmajevi prije šest godina pokorili Pariz: Sve se treslo do kobne 78. minute i velike sudijske nepravde...

Piše: N. KREŠTALICA

11.10.2017

Reprezentacija Bosne i Hercegovine na današnji dan prije tačno šest godina odigrala je veličanstvenu utakmicu sa Francuskom u Parizu (1:1).

To je utakmica o kojoj će se pričati narednih 20 godina, a teško se odlučiti odakle započeti priču. Krenuti od navijača, gola Džeke ili sudijske nepravde?


Prokleta 78. minuta

Naši reprezentativci su 11. oktobra 2011. godine, predvođeni Safetom Sušićem, pružili po nekima možda i najbolju utakmicu u svojoj historiji. Od direktnog plasmana na Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj, "Zmajeve" je dijelilo "samo" 12 minuta.

Bosna i Hercegovina igrala je maestralno, poput neke svjetske selekcije. Sve je bilo savršeno. Francuzi su bili u nevjerici šta se dešava kada je Edin Džeko u 40. minuti projektilom poslao u trans 20.000 bh. navijača te milione širom BiH i svijeta. Adrenalin je radio kao lud, a uzbuđenje, sreća i ponos su bili na vrhuncu. Taj gol se i danas vrti po TV špicama. 

U drugom poluvremenu minute za našu reprezentaciju su bile kao sati, a kako je bilo sve manje vremena do kraja utakmice, postajali smo svjesni da možemo kvalifikacije završiti kao prvoplasirani te po prvi put otići na veliko takmičenje.

Onda se desila ta prokleta 78. minuta kada je glavni arbitar Krejg Tompson (Craig Thompson) dosudio najstrožiju kaznu, iako je bilo očigledno da je Emir Spahić prekršaj napravio izvan našeg šesnaesterca, ali avaj.

Sa kreča je pogodio Samir Nasri i spasio Francuze. Susret je završio neriješeno, a Francuska je okončala kao prva u grupi.

Pravda je spora, ali dostižna

Nakon te utakmice, naša reprezentacija otišla je u nesretni baraž, gdje u dvomeču sa Portugalom nismo imali šanse. Sa ukupnih 6:2, Portugal je otišao na Evropsko prvenstvo.

Ipak, BiH je svoju sreću izborila tri godine kasnije kada je završila kao prvoplasirana u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

20.000 navijača

Poznato je da reprezentacija BiH uvijek ima veliku podršku gdje god da igra, ali te noći u "Gradu svjetlosti" sve je bilo posebno.

Procjene su da je 20.000 naših navijača bilo u Sen Deniju 11. oktobra. Prije, tokom i nakon utakmice slike koje su obišle Evropu i svijet bile su ponos svih Bosanaca i Hercegovaca.


Pogledajte sastav naše reprezentacije koji je izašao na megdan Francuskoj prije šest godina te sažetak susreta:

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.