NOGOMET

"Avazova" ekskluziva odjeknula u medijima: Meho Kodro prvi kandidat za selektora!

Kodro: Ima sve kvalitete za selektora

Piše: M. TANOVIĆ

12.10.2017

Meho Kodro - to je ime prvog kandidata za selektorsku klupu reprezentacije Bosne i Hercegovine!

Kako “Dnevni avaz” saznaje iz izvora bliskih Nogometnom savezu naše zemlje, nekadašnji bh. reprezentativac i naš jedini fudbaler u historiji koji je imao čast da obuče dres čuvene Barcelone, prvi je izbor u potrazi za stručnjakom koji će naslijediti Mehmeda Baždarevića.

Amar i Katanec

Čovjek ima sve – veliko ime, legenda je bh. fudbala, karakterna osoba i trener koji u posljednje vrijeme bilježi dosta uspjeha.

Imenovanje legendarnog Mostarca za selektora BiH za sada je, svakako, samo ideja za čije ostvarenje treba preskočiti veliki broj formalnosti i prepreka.

Prvo, Izvršni odbor NSBiH na narednoj sjednici treba donijeti i zvaničnu odluku da pregovora o nastavku saradnje s Baždarevićem, kojem je, zaključno s utakmicom u Estoniji, istekao ugovor, neće biti.

Onda, treba formirati tim koji će napraviti listu kandidata, na kojem će, osim Kodre, kao prvog “pika”, biti i neki drugi stručnjaci, o kojima se ovih dana, nakon poraza od Belgije na Grbavici, počelo govoriti.

Recimo, vječiti kandidat Amar Osim, pa možda i Robert Prosinečki, ako ga u međuvremenu ne vrbuje Fudbalski savez Slovenije... A u obzir bi mogao doći i Srećko Katanec, dosta dobar stručnjak kojem su ti isti Slovenci odlučili pokazati izlazna vrata Saveza nakon neuspjeha u ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2018... Kandidata će svakako biti napretek, što onih koji to zaslužuju, što onih koji to hoće, ali ne zaslužuju.

Šta sa Servetom

No, kada je riječ o samom Kodri, ljudi iz NSBH prvo će morati razgovarati s njim i dobiti odgovor na pitanje da li on to uopće želi. Trener je švicarskog Serveta i ide mu dobro, a do novca mu sigurno nije da bi ga mogla privući isključivo dobra finansijska ponuda.

Dalje, šta bi na to rekao Servet? Da li bi svog trenera pustili da povremeno odlazi u BiH? Ili bi se, pak, morao odlučiti hoće li ovo ili ono?

Itd, itd.  

No, kako stvari stoje, Meho je prvi kandidat.

Veličanstvena karijera: Od Veleža do Barce  

Da nam se opet hoće roditi jedan takav... Šta drugo reći o čovjeku koji je prokrčio put od Veleža do Barcelone, bio jedan do najjačih golgetera španske lige, nosio kapitensku traku reprezentacije BiH na njenim samim počecima, kada smo jedva i imali ekipu...

Nakon što se od 1985. do 1991. godine u dresu Veleža iskristalizirao u rasnog napadača, Kodro je otišao u Real Sosijedad, u kojem se u narednih 129 ligaških utakmica i 73 postignuta gola (drugi strijelac lige) nametnuo slavnoj Barci. Tamo je u sezoni 1995/1996. uknjižio devet pogodaka, uključujući i dva u slavnom derbiju protiv Reala (3:0). No, nakon toga je otišao u Tenerife, pa u Alaves, da bi karijeru završio u Makabiju iz Tel Aviva. U Španiji je u 263 ligaške utakmice postigao 105 pogodaka.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je dvije, a za BiH 13 utakmica, uz tri postignuta gola.

Trenersku karijeru počeo je 2006. godine kao asistent u Real Sosijedadu, a 2008. je kratko bio na poziciji selektora BiH.

Neko vrijeme bio je i trener Sarajeva, a od prošle sezone s dosta uspjeha vodi švicarski Servet.

Vodio BiH četiri mjeseca: Izabrao obraz umjesto puta u Teheran

Kodro je, sjetit ćete se, jedan od 11 selektora koji su se do sada smijenili na klupi reprezentacije BiH. Njegov mandat bio je specifičan i trajao je svega četiri mjeseca.

Kodru je dovelo tadašnje omraženo rukovodstvo NSBiH, koje je s njegovim velikim imenom željelo ublažiti stav navijača i javnosti prema Savezu. A naivni Meho je to prihvatio.

Za vrijeme njegovog mandata BiH je igrala samo dvije utakmice, obje prijateljske, u Tokiju protiv Japana (0:3) i sa Makedonijom u Zenici (2:2). I onda je uslijedio sukob s rukovodstvom, koje je dogovorilo putovanje u Teheran na prijateljsku utakmicu s Iranom, što je bio potez koji Kodro nije odobravao.

U izboru da li da se pokloni tadašnjoj nedorasloj vladajućoj garnituri ili da istraje i sačuva obraz, Meho se, na oduševljenje javnosti i navijača, odlučio na ovo drugo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.