NOGOMET

Najgora odluka u životu: Islanđanin koji je izabrao selekciju SAD da bi igrao na Mundijalu

Avaz.ba

12.10.2017

Island je prije tri dana ispisao historiju fudbala, plasirao se na Mundijal, nakon što je prošle godine stigao i do četvrtfinala Evropskog prvenstva.

Država sa nešto više od 300 hiljada stanovnika, koja je ne tako davno bila apsolutni autsajder na svjetskoj fudbalskoj sceni, ima tim koji ruši sve granice.

Islandskoj selekciji nedostaje jedan igrač da bi bila još bolja - Aron Johanson (Johannsson). 

On je i junak ove neobične priče, koja pokazuje kako jedna pogrešna odluka može da utječe na život sportiste.

Johanson je, naime, Islanđanin, koji je rođen u SAD, gdje je i počeo karijeru, ali se brzo preselio u domovinu. Uz Đilfija Sigurđsona (Gylfi Sigurðsson) i Birkira Bjarnasona, bio je najtalentiraniji islandski fudbaler. 

Njegov put išao je od Islanda, preko danskog Arhusa, do holandskog AZ Alkmara.

Dolakom u holandsku ligu skrenuo je pažnju Jirgena Klinsmana (Jurgen Klinsmann), tadašnjeg selektora SAD, koji mu je ponudio mjesto u nacionalnom timu, s obzirom da je imao i američko državljanstvo. I tada, 22-godišnji Johanson donio je najgoru odluku u životu... 

- Prihvatio sam, jer smatram da ću sa selekcijom SAD igrati na Svjetskom prvenstvu - kazao je tada Johanson.

Niti je ušao u američki tim za Mundijal u Brazilu, a kako li je tek zažalio kada je gledao reprezentaciju Islanda na Evropskom prvenstvu prošle godine. Naredne godine će, umjesto da bude na terenu, prvenstvo svijeta u Rusiji gledati na TV ekranima, a Islanđani ironično konstatiraju da bi mogao i da se priključi brojnim navijačkim grupama, koje će sa tribina bodriti nacionalni tim. 

Kao da je pogrešna odluka o izboru reprezentacije utjecala i na njegovu klupsku karijeru. 

Iz AZ-a je prešao u Verder 2015. godine, za 6,5 miliona eura, ali su ga brojne sitne povrede spriječile da pokaže puni potencijal, pa je za tri sezone upisao tek 19 nastupa u Bundesligi, uz tri gola.

S obzirom na to da Island i nema veliki izbor igrača, loša forma ne bi utjecala na njegov izbor u nacionalni tim. Njegov izbor nacionalnog tima je, međutim, bio pogrešan...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.