NOGOMET

Sin nekada najboljeg fudbalera svijeta magičnim golovima zaludio ljubitelje bubamare

Piše: R. B.

18.10.2017

Timoti Vea (Timothy Weah) reprezentativac je omladinskih selekcija Sjedinjenih Američkih Država. Pažnju je privukao na Svjetskom prvenstvu U-17 selekcija, koje se igra u Indiji. 

U susretu šesnestine finala, mladi Vea postigao je hettrik protiv Paragvaja i odveo reprezentaciju SAD u četvrtfinale Mundijala U-17.

Timoti je sin proslavljenog liberijskog fudbalera Žorža Vee (Georgh Weah). Rođen je u Njujorku, pa je izabrao da igra za selekcije SAD, a ne Liberije. Nakon odličnih mečeva na Svjetskom prvenstvu, mnogi su odmah počeli s poređenjem oca i sina. 

Žorž je igrao u tri od pet najjačih fudbalskih liga (Francuska, Italija, Engleska). Od Monaka, preko PSG i Milana, do Olimpika iz Marseja. To su neki od klubova za koje je današnji predsjednik Liberije igrao, a 1995. godine u izboru FIFA-e proglašen je igračem godine. 

Timoti nema ni 18. godina. Međutim, sudeći po početku karijere, mogao bi, ako ništa, biti na nivou svoga oca. 

Timoti Vea trenutno je član U-19 selekcije Pariz Senž-Žermena, s kojim je vezan do kraja juna 2020. godine.

Najviše voli da igra na poziciji iza napadača, ali može igrati i na obje krilne pozicije. 

Mnogi su proteklog ljeta u čudu gledali na transfere Nejmara (Neymar) i Mbapea (Mbappe) u Pariz, ali u narednih nekoliko godina moguće je očekivati da i PSG napravi spektakularnu prodaju.  

Timoti nije jedini sin fudbalskog genija iz Liberije, jer Timotijev stariji brat George Weah Jr. je također fudbaler. Istina, Weah Jr. nije napravio veliku karijeru, ali je ostavio traga u drugim ligama Francuske i Švicarske. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.