NOGOMET

Evo kako su glasali Mesi i Ronaldo, a kako Džeko i Baždarević!

Piše: A. S.

24.10.2017

Prenijeli smo sinoć da je nagradu za najboljeg nogometaša svijeta u izboru FIFA dobio Kristijano Ronaldo (Cristiano).

On je dobio najviše glasova od kapitena i selektora svih svjetskih selekcija, kao i predstavnika medija, a ponovo je ovu nagradu dobio ispred zvijezde Barcelone Lea Mesija (Messi).


Pet, tri, bod

Objavljeno je i ko je kako glasao, a nama je najinteresantnije bilo kome su glasove dali upravo Ronaldo i Mesi, odnosno kapiten našeg nacionalnog tima Edin Džeko i selektor "Zmajeva" Mehmed Baždarević. 

Podsjetimo, glasovi su davani tako da su igračima i trenerima dodijeljivani poeni, kapiteni i selektori širom planete između tri igrača podijelili su pet, tri i bod.

Ronaldo je kao kapiten Portugala dao svoje glasove, a u konkurenciji igrača počastio je, naravno, svoje saigrače iz madridskog Reala.

Prema njegovom izboru, najbolji igrač svijeta trebalo je da bude hrvatski reprezentativac Luka Modrić, kome je dodijelio pet bodova, tri je dao kapitenu Reala Serhiju Ramosu (Sergio), dok je bod dobio Brazilac Marselo (Marcelo).

U izboru trenera, maksimalan broj bodova dao je Zidanu (Zidane), tri boda je dobio Žoze Murinjo (Jose Mourinho), dok je bod dao sunarodnik Leonardo Žardim (Jardim).

Leo Mesi je maksimalan broj bodova u izboru nogometaša dodijelio saigraču iz Barcelone Luisu Suarezu, tri boda dobio je Inijesta (Iniesta), a bod Nejmar (Naymar).

Što se tiče njegovih glasova za trenere, strateg Barce iz minule sezone Luis Enrike (Enrique) dobio je pet, tri je dobio Pep Gvardiola (Guardiola), dok je bod dodijelio treneru madridskog Atletika Dijegu Simeoneu (Diego).


Portugalskom reprezentativcu i napadaču Real Madrida glasove su dali i kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko, kao i bivši selektor Mehmed Baždarević. 

I od jednog i drugog, Ronaldo je dobio maksimalnih pet bodova.

Džeko kao Ronaldo

Džeko je tri boda dodijelio golmanu Juventusa Đanluiđiju Bufonu (Gianluigi Buffon), a jedan napadaču Barcelone Mesiju.

S druge strane, Meša je pored Ronalda, glasao za Ramosa (tri boda) i Bufona (bod).

U glasanju za najboljeg trenera, Džeko je identično glasao kao i Ronaldo. Pet bodova dao Zidanu, tri Murinju, a bod Žardimu.

Baždarević je glasao za Masimilijana Alegrija (Massimiliano Allegri, pet bodova), Zidana (tri) i Žardima (bod).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.