NOGOMET

Gabriel Hesus zna šta radi: Godina dana bez izgubljene utakmice

Avaz.ba

24.10.2017

Ne može se previše nogometaša pohvaliti da već godinu dana ne znaju kako je to izgubiti utakmicu.

Mančester Siti opet izgleda sjajno. Kažemo opet, jer igrali su fenomenalno na startu prošle sezone, ali onda im se dogodio pad koji je iskoristio Conteov (Konte) Čelzi te poharao ligu. No Siti zaista igra čudesan nogomet koji je gušt gledati. Uz Napoli su najuzbudljivija momčad u Europi i zasad melju sve pred sobom.

Mnogi su ih već proglasili prvacima, a još smo u oktobru. Naravno da je to prerano, iako je konkurencija (zasad) spala na Totenhem koji se diže i Junajted koji ne izgleda dobro. Ako Gvardiola (Guardiola) na kraju i osvoji krunu, jedan od najsjajnijih dragulja u njoj bit će onaj najmlađi, friško dopremljen iz Brazila.

Gabriel Hesus (Gabriel Jesus) stigao je u januaru i odmah pokazao kako prilagođavanje na kišni Mančester i žestoki ritam u Premierligi neće biti problem. U ovih je deset mjeseci zabio 15 golova u 23 nastupa, a ta bi brojka bila i veća da se nije ozlijedio na dva mjeseca.


Zaboravio osjećaj poraza

No Hesus vuče jedan čudesan niz još iz domovine. Posljednji je put izgubio utakmicu 29. oktobra prošle godine. Tada je još bio u Palmeirasu u rodnom Sao Paulu. Nije poražen niti u jednoj takmičarskoj utakmici uključujući i utakmice Brazila.

Pred njim su ove sedmice dvije utakmice i ukoliko Siti ne izgubi Hesus će proslaviti godinu bez poraza. Večeras na Etihad u Liga kupu (novo ime mu je Carbao Cup) stiže vodeća momčad Čempionšipa. Volverhampton Vanderers imaju devet pobjeda u 13 utakmica, ali teško da će pokvariti slavlje brazilskom napadaču koji se očekuje u sastavu.

Posljednju priliku za to imat će u subotu Vest Bromwič. Pokušat će biti prva momčad koja je pobijedila protiv Gabriela Hesusa nakon Santosa prije tačno godinu dana.

- Sretan što toliko dugo nisam izgubio utakmicu. Ali nije to samo do mene nego do momčadi u kojima sam igrao. Sretan sam zbog ovog perioda bez poraza, ali moram nastaviti raditi i igrati dobro' - prenosi Hesusove riječi Guardian.

- Najveći propust Reala i Barce - kako se voli etiketirati Hesus, stigao je u Mančester za svega 30 miliona eura. U paru s legendom Sitija Serhijom (Sergio Aguero) Aguerom čini pakleni napadački dvojac. U doba napadačkih trojaca i usamljenih špica Gvardiola je uspio ''iskemijati' formaciju stvorenu samo da njih dvojica mogu igrati u paru.

No i kad na terenu nisu zajedno, ove godine Siti svejedno izgleda zastrašujuće. Pep je stvorio nogometnu zvijer koja utakmicu čini ljepoticom. Hesus je budućnost, a Aguero bi već danas mogao ući u legendu i prestići Erica Bruka (Eric Brook) najboljeg strijelca Sitija u historiji. Obojica imaju 177 golova, no Serhio će uskoro ostati sam na vrhu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.