NOGOMET

Benjamin Hadžić: Želim naslijediti Džeku

Avaz.ba

7.11.2017


Mladi napadač juniorske reprezentacije BiH Benjamin Hadžić jedan je od nogometaša od kojih se očekuje da u budućnosti budu stubovi nosači našeg A tima.

Naša javnost s Hadžićem se upoznala davno, kada je kao član velikog Bajerna pojačao kadetski, a potom i juniorski tim BiH. No, na posljednje okupljanje, pred novi ciklus kvalifikacija u kojem će naš tim još jednom pokušati izboriti plasman u elitni krug, došao je kao član Štutgarta.

Priča o Benjanimu počela je u Dinslakenu pokraj Duizburga, gdje je, sa svega tri godine, počeo praviti prve nogometne korake. Prve pionirske nastupe zabilježio je u ekipi Nirnberga, ali je njegov talent vrlo brzo prepoznat i uslijedio je transfer u Bajern. Tako se zadržao četiri godine, tokom kojih je igrao za sve omladinske selekcije, od U-16 do U-19.

- U Minhenu je sve bilo mnogo profesionalnije. Nije mi bilo teško prelaziti svaki dan po 100 kilometara da bih stigao na trening ili utakmicu. Tako je bilo svaki dan osim srijede, kada smo bili slobodni. Na treninge sam putovao klupskim mini autobusom, dok su me otac i majka vozili na utakmice.

Jedini problem mi je bilo uskladiti školske obaveze sa sportskim, ali nakon što sam završio školovanje sve je postalo mnogo lakše i mogao sam se fokusirati samo na fudbal. Najviše volim igrati na poziciji centralnog napadača, a ukoliko trener zatraži, igram i lijevo ili desno krilo. U protekle četiri godine sam mnogo puta mijenjao te pozicije – kaže Hadžić.

Mada prelazak iz Bajerna i Štutgart zvuči kao korak natrag u karijeri, Benjamin nije tog mišljenja.

- Sve je vrhunski. Štutgart je odličan klub koji me je zvao da prijeđem kod njih. Pristao sam i sad sam veoma zadovoljan. Imam ugovor na još dvije godine, a cilj mi je da tu ostanem i kasnije. Želim zaigrati i za prvi tim Štutgarta, ako nastavim s ovakvim igrama kao do sada, ako Bog da, tako će i biti – kaže Hadžić.

Još kao petnaestogodišnjak Benjamin je dobio poziv i učestvovao na trening kampu Njemačkog fudbalskog saveza. U probnoj utakmici je postigao sva tri pogotka za svoju ekipu. Ubrzo je uslijedio poziv iz NSBiH, na koji se rado odazvao. Sa kadetskom reprezentacijom naše države nastupio je na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu.

- Sada sam u juniorskoj reprezentaciji i atmosfera je odlična. Imamo vrhunski stručni štab i vjerujem da ćemo moći napraviti dobre rezultate. Želim i dalje napredovati u karijeri i onda zaigrati u napadu za našu A reprezentaciju i naslijediti Edina Džeku, što mi je konačan cilj – rekao nam je Hadžić.


Ibrahimović mi je uzor

Benjaminu je fudbalski uzor Zlatan Ibrahimović.

- Imamo sličan karakter. Njegovu igru na terenu teško da iko ikada može iskopirati. Visok je, ima sjajnu tehniku i nos za gol. Upravo takav želim biti i ja – kaže na kraju razgovora Hadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.