NOGOMET

Edin Džeko podržao komšije: Hrvati, navijam za vas, ali pazite, Grci vole smicalice

večernji.hr

8.11.2017

Kapiten naše fudbalske reprezentacije i napadač rimske Rome Edin Džeko, dao je ekskluzivni intervju za "Večernji list", te je govorio o svojim iskustvima igranja protiv Grka u ovom kvalifikacijskom ciklusu.

Kao što znate, naša reprezentacija je oba susreta sa Grčkom odigrala bez pobjednika, a u prvoj utakmici Grci su iščupali bod u posljednjim trenucima.

Zanimljivo, u dva susreta s Grcima igrači BiH dobili su čak deset žutih kartona, a naš sagovornik Džeko u Pireju bio je isključen u 79. minuti. Sve to govori kakve opasnosti vrebaju od nepredvidivih Grka...

Nikada ne srljaju

Kakve osjećaje bude u vama podsjećanja na susrete s Grcima koje ste imali u ovome ciklusu; razočaranje, gnjev, tugu? Jeste li ih već preboljeli? Prateći te duele, mogli smo vidjeti da su bili nabijeni emocijama s obje strane. Možete li objasniti takav animozitet na terenu?

– Silom prilika morao sam preboljeti te utakmice jer su me očekivali novi zadaci i izazovi s Romom, ali sigurno je da ožiljci ostaju, pogotovo jer smo u dvije utakmice protiv Grčke pokazali da nismo lošiji od njih. Naprotiv, mislim da smo u oba susreta bili bolji, ali nedostajalo nam je malo i sreće i koncentracije. Da, ostaje žal jer nismo uspjeli pobijediti, pogotovo u Atini, gdje smo vodili do posljednjih minuta susreta i onda smo primili gol koji je Grčku ostavio u igri za drugo mjesto. Što se tiče emocija, utakmice protiv Grčke uvijek su takve; iskre na terenu, puno provokacija, nadmudrivanja, ali to je sve sastavni dio nogometa – kazao nam je Edin Džeko.

Na šta biste upozorili hrvatske reprezentativce uoči duela s Grcima?

– Jak su kolektiv i igraju čvrst nogomet s mnogo kontakta. Imaju gustu sredinu, koja u svakom trenutku pomaže odbrani, a jako brzo se transformiraju u fazu napada. Strpljivi su i znaju dugo graditi napade i ne srljaju, iako se to kosi s njihovim temperamentom. Težak su protivnik. Znam da Hrvatska ima dosta igrača sa žutim kartonima (Brozović, N. Kalinić, Perišić, Pivarić, Rog, Vida, Vrsaljko) i siguran sam da će Grci ići na to da pokušaju isprovocirati igrače Hrvatske da bi dobili kartone i tako propustili uzvratnu utakmicu – upozorava Džeko.

Šta je vama kao igraču posebno smetalo u tim utakmicama, odnosno zašto reprezentacija BiH nije uspjela pobijediti Grčku u obje utakmice?

– Grčka je ekipa koja zna stvoriti pritisak, a mi smo u Atini nasjeli na njihovu igru. U Atini smo odigrali možda i najbolju našu utakmicu u kvalifikacijama, vodili 1:0, imali nekoliko šansi da ih dotučemo, ali smo ih propustili i na kraju su nas kaznili golom u sudijskoj nadoknadi. U Zenici je to bila sasvim drugačija utakmica. Oni su došli po bod i na kraju ga uspjeli osvojiti, iako smo se mi svim silama trudili da postignemo gol i otvorimo utakmicu. Nažalost, nismo uspjeli - rekao je Džeko

Je li toliko opjevani stadion Olimpijakosa u Pireju jak adut Grka, pritom mislimo na temperamentnu publiku koja radi veliki pritisak na suparnika?

– Svaki profesionalni igrač navikao je igrati pred temperamentnom publikom. Naravno, svaka reprezentacija koja ima takvu podršku s tribina ujedno ima i vjetar u leđa, ali ne mislim da je to u ovom trenutku prevaga – tvrdi Džeko.

Kvalitetniji ste


Vaš selektor Mehmed Baždarević tvrdi da je hrvatska reprezentacija mnogo kvalitetnija od Grčke, slažete li se s tim i vidite li neke opasnosti za Hrvate u tim utakmicama?

– U nogometu je najteže prognozirati, ali da – slažem se s Baždarevićem i vjerujem da je Hrvatska u ovom trenutku kvalitetnija reprezentacija. Međutim, ne usudim se prognozirati rasplet jer kvalitetu s papira treba dokazati na terenu. Jedno je imati na papiru jaču ekipu, a sasvim je drugačije kada izađete na teren i pod pritiskom, kakav će donijeti ovi mečevi doigravanja za SP, odigrati dvije utakmice. Pritisak navijača, pritisak medija, pritisak koji sami sebi mi igrači radimo, sve to može prevagnuti na jednu ili drugu stranu - dodao je.

U uzvratnoj utakmici s Grcima u Zenici sukobili ste se sa svojim suigračem iz Rome Kostasom Manolasom. Kako je došlo do toga, je li vas uspio isprovocirati? Može li takav provokativan pristup Grka izazvati reakciju naših igrača, primjerice temperamentnih Mandžukića ili Perišića?

– Ne bih se vraćao na taj incident. Bilo je iskrica, ali incident s kraja utakmice nije imao veze s događanjima na utakmici, već poslije nje. Međutim, u klubu smo to brzo riješili i sve je sada normalno. Sasvim je razumljivo da u utakmicama nabijenim emocijama dođe do takvih situacija, a što se tiče provokacija i temperamenta, ulog je veliki, plasman na Svjetsko prvenstvo, i svaki igrač bi iz sebe morao izvući maksimum bilo to na terenu ili u psihološkom smislu - rekao je.

Ne zazivam osvetu

Priželjkujete li da Hrvatska na neki način osveti reprezentaciju BiH i izbaci Grke?

– Navijat ću za Hrvatsku, mislim da je to sasvim dovoljan odgovor. Imam jako puno prijatelja u vašoj reprezentaciji i ne radi se o osveti za BiH, već o činjenici da smo susjedi i da jedni druge podržavamo u svemu. Barem bi tako trebalo biti – ističe Edin Džeko.

I na kraju, možete li objasniti svoj odabir najboljih igrača svijeta (Ronaldo, Bufon, Mesi), odnosno kako u svjetskoj konkurenciji vrednujete kapitena hrvatske nogometne reprezentacije Luku Modrića?

– Kristijano Ronaldo (Cristiano) osvojio je sve što je mogao osvojiti i sasvim je logičan izbor za najboljeg igrača svijeta, a što se tiče Bufona (Buffon), mislim da je suvišno trošiti riječi zašto on. Jednostavno, bez premca je između stativa i činjenica da je i danas na najvišem nivou dovoljno govori o njemu kao profesionalcu. Modrić? Luka je jedan od najboljih veznih igrača svijeta i bez njega Real Madrid nije isti. Motor je ekipe sa sjajnim pregledom igre i loptama u pravo vrijeme. Vjerujem da njegova nogometna inteligencija i ostale igrače čini boljima – zaključio je Edin Džeko u razgovoru za večernji.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.