NOGOMET

Haris Hajradinović za Avaz.ba: Željo će uvijek biti moj klub, bh. ligi nedostaje pobjednički mentalitet

Hajradinović jedan od ključnih nogometaša Osijeka ove sezone

Razgovarao: N. KREŠTALICA

10.11.2017

Dvadesettrogodišnji bh. fudbaler Haris Hajradinović svojim igrama u dresu hrvatskog prvoligaša Osijeka posljednjih mjeseci potvrđuje svoj neosporni fudbalski kvalitet i s pravom zauzima medijski prostor medija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

Hajradinović je u septembru dres norveškog Haugesunda zamijenio dresom ovogodišnje senzacije u Evropskoj ligi, hrvatskog Osijeka, a sa sjajnim igrama ofanzivni veznjak, rodom iz Prilepa, nastavio je i nakon što je došao na Gradski vrt.



Cilj je Evropa

Nakon 15 kola hrvatskog HNL-a ekipa Osijeka zauzima visoku drugu poziciju i čini se kao jedini pravi konkurent klubu sa Maksimira. Ipak, Hajradinović u razgovoru za Avaz.ba ističe da je cilj Osijeka plasman u Evropu. 

- Ekipi i meni ide dobro. Nadam se da ćemo nastaviti bilježiti odlične rezultate kako klub tako i ja. Ne razmišljamo o prvom mjestu i nemamo to opterećenje, naš cilj je izlazak na evropsku scenu i to je najbitnije – rekao je na početku razgovora za Avaz.ba.

Prije dolaska u Osijek, Hajradinović je sa uspjehom igrao u Norveškoj za ekipu Haugesunda. Bh. fudbaler nam je kazao kako je došlo do potpisa za klub na Dravi i je li bilo nekih drugih ponuda za nastavak karijere.

- Bio sam u kontaktu sa sportskim direktorom Osijeka, koji me htio dovesti još u zimskom prijelaznom roku, ali tada nisu bili konkretni kao sada, na ljeto. Osim ponude Osijeka, bilo je i drugih, ali mene je ova najviše privukla i mislim da sam ispravno postupio i odabrao pravi klub za nastavak svoje karijere – rekao je.


Ne razmišljamo o prvom mjestu i nemamo to opterećenje, naš cilj je izlazak na evropsku scenu i to je najbitnije

Evropsko iskustvo 

Iako ima 23 godine, Hajradinović je nogometaš koji se može pohvaliti sa bogatim internacionalnim iskustvom. Naime, osim u BiH, igrao je u Belgiji i Norveškoj, a sada i u Hrvatskoj.

- Svakako da mi je dosadašnje iskustvo igranja u Evropi dosta pomoglo. Kada igrač igra neko vrijeme u različitim zemljama, onda mu se lakše uklopiti u novu sredinu, ljude, kulturu... Mogu slobodno reći da sam najljepše fudbalske trenutke proveo u Slovačkoj (Trenčin), gdje sam napravio odličan iskorak u karijeri, koji me na kraju odveo u Belgiju (KAAGent) – kazao je Hajradinović.

Mladi bh. fudbaler igra u veznom redu te je u posljednje vrijeme veoma efikasan. Kako nam je kazao, svoju karijeru je počeo kao lijevi bek.

- U Željezničaru sam za seniorski tim odigrao jednu utakmicu kao lijevi bek, jer sam u mlađim kategorijama igrao na toj poziciji. Kada sam otišao u Slovačku, spletom okolnosti, moj tadašnji trener  vidio je da imam odlične ofanzivne karakteristike i okušao me na poziciji ofanzivnog veznog, što se na kraju pokazalo kao pun pogodak. Na toj poziciji sam se „pronašao“, što sa golovima što sa asistencijama i dobrim igrama. Mislim da sam upravo tada i skrenuo pažnju na sebe – rekao je Hajradinović i dodao da nema problema s igranjem i na drugim ofanzivnim pozicijima.

Na kraju razgovora, Hajradinović je rekao da je Lionel Mesi (Messi) za njega fudbalski „broj jedan“, ali da mu stilom igre najviše „leže“ Mesut Ezil (Ozil) i Anhel di Marija (Angel di Maria). Također, istakao je da od malih nogu navija za Barcelonu.


Hajradinović je igrao za Željezničar, Olimpik, Inter iz Zaprešića, Trenčin, Gent i Haugesund

Bh. ligi i igračima fali pobjednički duh

Haris Hajradinović je za naš portal dao i svoje mišljenje o bh. ligi i o tome šta je sputava u kreiranju boljih rezultata.

- Mislim da nama fali taj pobjednički duh i karakter da se nikada ne predajemo. U Hrvatskoj ima dosta više kvalitete nego u našoj ligi, a tako isto mogu reći i za Norvešku ligu, odakle sam i došao u Osijek – rekao je.

Željezničar je moj klub, sanjam dres reprezentacije

Hajradinović je svoje prve fudbalske korake napravio na Grbavici, a prošao je i sve omladinske selekcije naše države. Kako on kaže, nada se da će opet zaigrati za "Plave", te da će doći i do nacionalnog tima.

- Željo će uvijek ostati moj klub, gdje god da igram, i pružam mu podršku preko društvenih mreža, te, naravno, kada je moguće, odem rado i na Grbavicu. Želja mi je opet zaigrati jednog dana pred punom Grbavicom, ali dotad, Bože zdravlja. Što se tiče reprezentacije, mislim da je to najveća želja svakog fudbalera. To bi bilo ostvarenje sna, ali ne opterećujem se time, molim Boga za zdravlje, a ostalo će doći – zaključio je Hajradinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.