NOGOMET

Odlazak legende: Ćavi najavio oproštaj od fudbala

Avaz.ba

10.11.2017

Savijer Ernandez (Xavier Hernandez), poznatiji kao Ćavi (Xavi), najavio je da će se na kraju sezone oprostiti od aktivnog igranja fudbala, te se posvetiti trenerskom poslu.

Nekadašnja vedeta Barcelone, te svjetski i dvostruki evropski šampion sa Španijom, od 2015. godine nastupa za katarski klub El-Sad. 

Ipak, odlučio je u 37. godini da je dosta profesionalnog fudbala. 

- Imao sam sreće da ne budem povrijeđen i mislim da je moja karijera došla do kraja. Dolazi do pada, a Katar mi je omogućio da produžim karijeru. Sada osjećam da sam sve umorniji, teže se oporavljam od napora, tako da će ovo sigurno biti moja posljednja sezona da igram fudbal. Imam plan da sljedeće godine dobijem licencu i postanem trener - kazao je za španske medije. 

Sjajnu igračku karijeru Ćavi je počeo u Barceloninoj omladinskoj školi. Za prvi tim “katalonskog diva“ debitirao je u oktobru 1998. godine i otada je odigrao čak 767 takmičarskih utakmica i postigao 85 golova. Sa “Barcom“ je osvojio osam naslova šampiona Španije, tri Kupa kralja i šest Superkupova. Na evropskoj sceni Ćavi ima četiri trofeja Lige šampiona i dva Superkupa Evrope. 

Tome treba dodati i dva naslova klupskog šampiona svijeta. 

U dresu reprezentacije Španije odigrao je 133 susreta uz 13 pogodaka. Od dresa sa državnim grbom oprostio se u avgustu 2014. godine, nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.