NOGOMET

Nekadašnji igrač Reala otkrio svoju potresnu životnu priču

Avaz.ba

13.11.2017

Sećate se Rojstona Drentea (Royston Drenthe)? Holanđanin koji se može pohvaliti da je igrao i u Real Madrdu, karijeru je okončao već sa 29 godina, a proteklog vikenda je ponovo izbio u prvi plan najavljujući svoju autobiografiju koju uveliko priprema. 

S tim u vezi, u intervjuu za špansku ''Marcu'', Drente je otkrio i potresan detalj iz svog djetinjstva. 


Napustio nogomet

- Da li znate da je moj otac ubijen kada sam ja imao tri godine? Ubili su ga na ulici. Moja majka je krila to od mene da bi me zaštitila. Govorila mi je da je to bio incident, ali bilo je ustvari nešto drugo - istakao je Drente na početku razgovora za ''Marcu'' i potom nastavio:

Izgleda da je pravo vrijeme da napišem autobiografiju. Napustio sam nogomet, a za svojih 30 godina sam proživio više nego što bi mnogi ljudi mogli za 200 godina. Knjiga će početi ovako, pričom moje majke. Ovo je prvi put da govorim o tome - otkriva Drente.  

Podsjetio je da je rođen u Roterdamu, da je veoma mlad shvatio da mora da se bori u životu. Uspio je da skrene veliku pažnju na sebe kao profesionalni nogometaš, ali su potom ponovo uslijedili teški trenuci za njega, zbog čega se i prerano povukao.

Nisam bio sretan. Bio sam umoran, depresivan... Nije mi više bilo zadovoljstvo da igram, nije mi se sviđao taj svijet. Dogodile su se loše stvari, na kraju sam igrao u Emiratima i jednog dana sam rekao da je bilo dosta. Odustao sam -, ističe Drente. 

Susret sa Đukićem

Tokom svoje karijere, imao je priliku da sarađuje s aktuelnim trenerom Partizana Miroslavom Đukićem. Životni putevi su im se ukrstili u sezoni 2010-11, kada je Đukić bio trener španskog Herkulesa, gdje je Drente bio poslan na pozajmicu iz Real Madrida. 

U razgovoru za ''Marcu'' podsjetio se i tog perioda i sukoba koji je imao sa srbijanskim stručnjakom.

- Počelo je sjajno u Herkulesu. Čak smo pobijedili sa 2:0 na Kamp Nou i poslije toga sam pozvan i u reprezentaciju. Problem je bio što su prestali da plaćaju i odbio sam da treniram. Onda me je Murinjo zvao i to je bio ogroman udarac za mene. Rekao mi je da ne smijem tako da se ponašam kao igrač Real Madrida. Ali, j***ga, trebalo bi vidjeti njega šta bi uradio da ga nisu plaćali.

Stvari su počele da idu naopako, čak su i navijači došli u moju kuću i tražili me. 

Trener Esteban Vigo je otišao, bio je odličan trener, ali su ga otpustili i doveli Miroslava Đukića. Ali, jedina stvar koja je njemu bila važna to je da dođe u svlačinicu i pokazuje nam svoje trbušnjake. Još je mislio da je nogometaš. Nije mi se dopao, da budem iskren. I sa njim smo ispali... - podsjeća Drente.

A odgovor zbog čega Drente ovako priča o Đukiću dobit ćemo ako se vratimo nekih šest godina unazad, kada je upravo Đukić objasnio kakav problem je imao sa temperamentnim Holanđaninom. 

- 'Morali smo da ga izbacimo iz ekipe jer je od sedam treninga, zakasnio na njih četiri. Kao da je namjerno htio da diže puls svima u ekipi. Svaki drugi dan je dolazio sa pričom da mu je neko umro i da mora na sahranu. Jedan dan je bio ujak, drugi dan neko drugi, više nisam znao šta da očekujem od njega. Jedini igrač u timu sa kojim je bilo nemoguće izgraditi dobar odnos - govorio je tada Đukić o Drenteu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.