NOGOMET

Četiri bh. trenera na završnici u Rusiji

Z. Š.

14.11.2017

Bosna i Hercegovina imat će čak četiri trenera na završnici Svjetskog prvenstva u Rusiji. Nakon što su selektor i trener golmana Japana Vahid Halilhodžić i Enver Lugušić izborili plasman u azijskim kvalifikacijama, u nedjelju su im se pridružili Vladimir Petković i Zlatko Dalić.

Petković, rođeni Sarajlija, vodit će Švicarsku na drugo veliko takmičenje zaredom, nakon što su prošle godine igrali na Euru u Francuskoj.  

U baražu su izbacili Sjevernu Irsku, za šta im je bio dovoljan jedan gol, onaj Rikarda Rodrigeza (Ricardo Rodriguez) iz penala u Belfastu. Revanš u Bazelu završen je bez golova, 0:0.

Dalić, koji je rođen u Livnu, naslijedio je pred sami kraj kvalifikacija Antu Čačića na klupi Hrvatske i potpuno preporodio naše susjede.

Prvo su u Ukrajini izborili baraž, a onda eliminirali Grčku u dvije utakmice (4:1, 0:0).

- Veoma sam sretan onim što su pokazali naši momci. Ne samo s nastupima protiv Sjeverne Irske već ukupnim igrama u kvalifikacijama. Moj tim ima izvrstan pobjednički duh i želju.

Uvijek pokušavaju da ostvare najviše ciljeve. Nadam se kako će biti još gladniji u budućnosti, te da će maksimum dostići upravo na Svjetskom prvenstvu - rekao je Petković.

Iako su Dalića smatrali prijelaznim rješenjem, ekipa ga je prihvatila izvrsno i iz Nogometnog saveza Hrvatske objavili su kako će ostati na klupi "Kockastih" i voditi ih u Rusiji.

- Rekao sam igračima da daju sve od sebe i onda sedam mjeseci uživaju u svojim klubovima. Imamo dobru ekipu, dobru generaciju i šteta bi bila da ne napravimo ništa na Svjetskom prvenstvu. Ne želim previše pričati o utakmici u Grčkoj, imali smo svoj cilj i ostvarili ga - izjavio je Dalić.

Brani Seferovića

Haris Seferović izviždan je od domaće publike u Bazelu nakon što je propustio nekoliko sjajnih prilika za Švicarsku.

- Bilo je to ružno. Trebali bismo nešto naučiti od navijača Sjeverne Irske. Ne želim previše pričati o tome, već uživati u činjenici da smo osigurali put u Rusiju - branio je svog "Bosanca" Petković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.