NOGOMET

Vladimir Petković za "Avaz": Da je BiH odigrala svaku utakmicu kao protiv nas, direktno bi otišla u Rusiju

Petković: Za trenera je najvažnija matematika

Piše: N. CVIKO

15.11.2017

Vladimir Petković uspješno kormilari švicarskim brodom koji se iz luke u Bazelu ovih dana zaputio prema Rusiji. Svjetsko prvenstvo iduće godine bit će drugo veliko takmičenje na kojem će 54-godišnji Bosanac i Hercegovac, Hrvat iz Sarajeva, izvrsni stručnjak, voditi ovu reprezentaciju. Prvo je bilo Evropsko prvenstvo u Francuskoj, gdje je u osmini finala ispao na penale, poslije remija s Poljskom.  

Tako će i Bosanci i Hercegovci imati za koga navijati na Svjetskom prvenstvu, a sve veći apetiti Švicaraca traže barem ponavljanje rezultata s Eura. Do Rusije su Petković i njegovi izabranici stigli teškom mukom, kroz vrlo zahtjevan dvomeč sa Sjevernom Irskom.

Malo sreće

- Sami smo sebi krivi, jer nismo riješili drugu utakmicu na vrijeme. Istina, u revanšu su bili i teški uvjeti, loš teren je otežavao igranje, ali svejedno, smatram da smo zaslužili plasman na Svjetsko prvenstvo zbog odlično odigranih kvalifikacija – kaže Vladimir Petković za „Dnevni avaz“.

Irci su vam predstavljali vrlo tvrd orah. Niste očekivali tako žilav otpor i toliku neizvjesnost?

- Ma ne, mi smo bili spremni na to. Znali smo da su kvalitetna i ozbiljna ekipa. Ali, oni u ovom baražu nisu imali šta izgubiti, i tako su se i postavili. Igrali su defanzivno, a mi nismo uspijevali naći put do gola. Kako je vrijeme prolazilo, njima je raslo samopouzdanje, a nama je bilo sve teže.

Na kraju je mogla biti njihova pobjeda u revanšu?

- Ponekad treba imati i malo sreće, kao što smo mi imali ovaj put. Ko zna šta bi bilo da su Sjeverni Irci pogodili iz one prilike u nadoknadi vremena. Ali, ukupno gledajući, oni su u dvije utakmice stvorili dvije šanse, a mi osam, i zbog toga mislim da smo potpuno zasluženo prošli na Svjetsko prvenstvo. Zapravo smo trebali otići direktno, ali naletio je na nas Portugal u posljednjoj utakmici kvalifikacija, izgubili smo 2:0 kod njih u gostima i taj jedini poraz nas je gurnuo u baraž.

Imate li neke favorite, neke reprezentacije koje biste željeli izbjeći u grupnoj fazi Mundijala?

- Mi smo u drugoj jakosnoj grupi, gdje je i jedna Španija, a također i Hrvatska. A u prvoj je, recimo, jedna Poljska. Druga grupa je jaka kao i prva i bit će normalno da se dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe plasiraju u drugu fazu. Ali, jasno je da na Mundijalu nema lakih protivnika ni jednostavnih utakmica. Sigurno će mnogi željeti da izbjegnu nas.

S kakvim rezultatom ćete biti zadovoljni?

- Na Mundijalu ćemo sigurno u svaku utakmicu ući sa željom da pobijedimo. Bit će dobro ako uspijemo dogurati što dalje, ali osnovno je proći grupu.

Ovim plasmanom i načinom na koji ste odigrali kvalifikacije stekli ste vrlo lijep tretman u javnosti zemlje u kojoj radite?

- Sigurno da iza tog dobrog tretmana nešto mora stajati. Za trenera je uvijek najvažnija matematika, odnosno koliko bodova si sakupio. Kao selektor sam u ovim kvalifikacijama imao devet pobjeda u 10 utakmica, što je rekord svih rekorda u Švicarskoj. Nažalost, fudbal je takav da ovaj put to nije bilo dovoljno za direktan plasman.

Hrvatska iznenadila

I Fudbalski savez Švicarske je pokazao da ima veliko povjerenje u Vas?

- Sve bi to bilo jalovo da nije ovakvih rezultata. Dok te ide, najbolji si. Meni su produžili ugovor devet mjeseci prije isteka prethodnog, što do sada nikad nije zabilježeno. Time su pokazali koliko povjerenja imaju u mene. Sada će mi najvažnije biti da ostanem čvrsto na zemlji.

Jeste li uspjeli pratiti i druge duele u baražu za SP? Je li Vas iznenadilo kako se Hrvatska lako obračunala s Grcima?

- Iznenadilo me je što se Hrvatska nije direktno plasirala u Rusiju. Ne znam zašto im je to izmaklo, čini mi se da su popustili u finišu kvalifikacija. S ovakvim igračima kakve ima Hrvatska ne znam zašto je uopće morala igrati baraž. Tako se valjda nekad stvari poklope. Vidio sam samo golove, nisam bio u prilici gledati utakmice.

Znate li selektora Zlatka Dalića, osim Vas i Vahida Halilhodžića, još jednog Bosanca i Hercegovca na Mundijalu?

- Upoznao sam Dalića. To pokazuje da mi u BiH imamo kvalitetne ljude u raznim segmentima.

No, s druge strane, sama BiH još nema selektora?

- Nije dobro što Savez još nije odlučio o selektoru. Koliko sam vidio, Meša je razvio neke stvari i odnose. Ne znam hoće li se ljudi u Savezu odlučiti za novi početak, ali ono što znam je da, kada bi BiH odigrala svaku utakmicu kao što je protiv nas u onoj prijateljskoj utakmici, sigurno bi bez problema ostvarila direktan plasman na Svjetsko prvenstvo – rekao je Petković.

Brojke 

36

utakmica s klupe je Petković vodio Švicarsku i pri tome osvojio prosječno 1,97 bodova po meču

183

miliona eura je procijenjena vrijednost reprezentacije Švicarske

Mnogo više pobjeda

Petković je Švicarsku preuzeo nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, naslijedivši velikog Otmara Hicfelda (Ottmar Hitzfeld). Startovao je porazima od Engleske i Slovenije u kvalifikacijama za Euro 2016., ali je ipak odveo svoju reprezentaciju u Francusku.

Za tri godine je kao selektor u službenim utakmicama zabilježio 22 pobjede, šest remija i osam poraza, među kojima je i onaj od BiH 0:2 u martu prošle godine u Cirihu (Džeko, Pjanić).

Seferović i zvižduci

Osim Petkovića, Bosancem i Hercegovcem se, prema porijeklu, smatra i napadač švicarske selekcije Haris Seferović koji je, za razliku od Petkovića, rođen u Švicarskoj. Seferović je posljednji nastup u nacionalnom crveno-bijelom dresu u baražu za SP protiv Sjeverne Irske zapamtio po zvižducima s tribina stadiona u Bazelu.

- Šteta je da se publika tako ponijela prema njemu – rekao nam je Petković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.