NOGOMET

Ovo su moguće grupe Svjetskog prvenstva u Rusiji: Hrvatska mirna, Srbija drhti

Avaz.ba

15.11.2017

Do Svjetskog prvenstva u Rusiji ostalo je nešto više od šest mjeseci, a ostalo je upražnjeno još samo jedno mjesto za Mundijal.

Posljednjeg putnika odlučit će meč baraža između Perua i Novog Zelanda (0:0), a susret je na raspredu noćas od 3.15 sati po našem vremenu. 


Srbija drhti

Ukoliko Peru prođe dalje, zauzet će svoju poziciju u drugoj jakosnoj grupi. U tom slučaju bi Danska iz drugog šešira bila prebačena u treći, a Srbija iz trećeg u četvrti šešir.

Ukoliko Novozelanđani kreiraju iznenađenje, kao 122. selekcija svijeta bi bili smješteni u posljednju jakosnu grupu, a Danska bi zadržala drugi, a Srbija treći šešir.

Žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo će biti održan 1. decembra, a timovi će biti podijeljeni u četiri jakosne grupe, sa po osam nacionalnih selekcija.

Jakosne grupe su podijeljene prema FIFA-inoj rang-listi iz oktobra ove godine.

U prvoj jakosnoj grupi će biti smješteni domaćin Rusija, te sedam prvoplasiranih selekcija svijeta. U drugom potu se nalaze timovi od osmog do 19. mjesta i tako redom.

Što se postupka žrijeba tiče, 32 tima će biti podijeljena u osam grupe po četiri reprezentacije, koje će biti označene slovima od A do H.

U istoj grupi neće moći biti smještene dvije reprezentacije koje dolaze iz istih područja, odnosno konfederacija. Tako naprimjer Brazil, koji se nalazi u prvom šeširu, ne može dobiti Kolumbiju, koja dolazi iz Južne Amerike. Izuzetak su reprezentacije koje se nalaze pod UEFA-inim kišobranom i u istoj grupi će moći biti žrijebane do dvije evropske reprezentacije.

Raspored bubnjeva


Bubanj 1: Rusija (domaćin), Njemačka (1), Brazil (2), Portugal (3), Argentina (4), Belgija (5), Poljska (6), Francuska (7).

Bubanj 2: Španija (8), Švicarska (11), Engleska (12), Kolumbija (13), Meksiko (16), Urugvaj (17), Hrvatska (18), Danska (19, mogu završiti i u trećem šeširu)

Bubanj 3: Island (21), Kostarika (22), Švedska (25), Tunis (28), Egipat (30), Senegal (32), Iran (34), Srbija (28 – mogu biti treći, ali i posljednji šešir)

Bubanj 4: Nigerija (41), Australija (43), Japan (44), Maroko (48), Panama (49), Južna Koreja (62), Saudijska Arabija (63).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.