NOGOMET

"Avaz" u posjeti: Red bull akademija u Salcburgu je najbolja na svijetu

Z. ŠARIĆ

28.11.2017

Poziv iz "Red bulla" da posjetim fudbalsku akademiju u Salcburgu obradovao me je, jer već nekoliko godina slušam kako je to najbolje mjesto za razvoj mladih igrača na svijetu.

Očekivali smo mnogo, ali nakon obilaska Akademije i razgovora s direktorom Ernstom Tanerom (Ernst Tanner) izgledali smo kao da smo posjetili planetu Jupiter, a ne mjesto gdje se dječaci razvijaju u fudbalere.

Prvo što sam pomislio je: "E, da su mene ovdje doveli kad sam imao sedam godina, danas bih već imao milione zarađene od fudbala." Jer, čini mi se da dijete i sa zrncem talenta mora postati igrač ako ga neko ovako usmjerava i njeguje u doslovno svim stvarima.

- Pa, jeste, istina je da je ovo najbolja akademija na svijetu. Bajern je sada uložio 100 miliona eura u svoju, ali to još nije na ovom nivou.

Bili smo nedavno u posjeti Akademiji Mančester sitija, koja je mnogo veća od naše, ali je veća samo po kvadraturi, a što se tiče tehničkih stvari, nemaju dosta stvari koje ćete ovdje vidjeti - počeo nas je Taner uvoditi u fascinantni svijet kompleksa u kojem treniraju hiljade dječaka svih uzrasta.

Prije ulaska u Akademiju, svaki dječak, bez obzira na starost, obavi testove i prema njima se odredi način na koji će se s njim raditi. Na 10 hektara zemlje nalaze se tereni, dvorane, razna čuda i sprave, bazeni, saune te sobe za one nešto starije, koji žive u Akademiji.

- Zaposleno je 120 ljudi koji obavljaju 20 poslova. Samo u kuhinji je 12 ljudi, jer je izuzetno bitno da sve što se kuha, bude svježe. Tehnički smo definitivno najmodernija akademija. Naravno, novac jeste bitan, ali i inovacije - nastavio je direktor.

Ono čime se posebno ponose jeste da fokus nije samo na fudbalu nego je izuzetno bitno da djeca postanu obrazovani i kvalitetni ljudi.

- Naš cilj je da iz Akademije izađe jedan potpuni sportista pa i ako ne postane dobar fudbaler, bit će obrazovan, kulturan. Zato mnogo polažemo u školu, djeca imaju učitelje ovdje, rade zadatke iz svojih škola, uče jezike ako su stigli iz drugih zemalja. Kada idu na put, s njima ide i učitelj tako da škola ne prestaje ni kada igraju na međunarodnim turnirima - pojašnjava Taner.

Najmlađi dječaci su iz Salcburga, a stariji iz svih dijelova planete.

- Iz naše regije su dječaci koji mogu dolaziti u Akademiju, a već od generacije do 15 i 18 godina tu su i dječaci iz ostalih dijelova Austrije. Selekcija do 21 godine je sastavljena od mladića iz cijelog svijeta. Evo, upravo vidite Patsona Daku, A -reprezentativca Zambije, s učiteljem njemačkog jezika - pokazuje nam prema tamnoputom mladiću u učionici.

Bila bi potrebna čitava novina da se ispiše sve ono što smo vidjeli, medicinski odjel s najsavremenijim aparatima, vježbe kognitivnih sposobnosti.

Tanera smo upitali šta misli o našem Jusufu Gazibegoviću, koji je već osam godina u Akademiji.

- Jusuf je naše dijete, iz Salcburga. Vrlo je talentiran i stalno napreduje. Od početka je imao želju da nastupa za Bosnu i Hercegovinu. Često se dešava da dječaci koji su rođeni ovdje, nekima su čak i roditelji rođeni ovdje, žele da igraju za zemlje iz kojih vode porijeklo.

To je svakako nešto što treba cijeniti, ali priznat ću vam da imamo problem, jer im po tri mjeseca moramo vaditi vize zbog toga što nemaju ni naše pasoše iako su rođeni ovdje - kroz smijeh govori harizmatični direktor te dodaje da djeca iz bivše Jugoslavije imaju genetski potencijal, posebnu strast i razumiju duh igre.

Brazil, SAD, Afrika

Osim Akademije u Salcburgu, kao i one koja raste u njemačkom Lajpcigu, klubu kojim, također, rukovodi kompanija “Red Bull”, u svijetu postoji još nekoliko akademija.

Jedna je u Brazilu, jedna u Sjedinjenim Američkim Državama, a nekoliko ih se nalazi u Africi. Sve su međusobno povezane.

Zaradili 120 miliona eura 

Koliko je uspješna Akademija u Salcburgu, najbolje govore brojke.

- U posljednje tri godine od transfera naših igrača zaradili smo 120 miliona eura, a potrošili nešto više od 20. Znači, u plusu smo skoro 100 miliona eura. Naravno, očekujemo da će u budućnosti biti još velikih transfera kao što su oni Sadija Manea i Naibua Keite - govori Taner.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.