NOGOMET

Danas na Ajfelovom tornju dodjela nagrade najboljem fudbaleru

Portugalac bi se mogao izjednačiti s Argentincem

N. C.

7.12.2017

Ceremonija dodjele Zlatne lopte, nagrade “France Footbala” za najboljeg fudbalera 2017. godine, održat će se danas na Ajfelovom tornju. 

Iako se ne zna kako je glasao žiri sastavljen od sportskih novinara, pretpostavlja se da će najboljim ponovo biti proglašen Kristijano Ronaldo (Cristiano), napadač Real Madrida i reprezentacije Portugala. 


Brojanje glasova

Ako bude tako, bit će to uzastopni trijumf Portugalca u ovom izboru, a ukupno peti, čime će se Ronaldo izjednačiti prema broju osvojenih zlatnih lopti s Lionelom Mesijem (Messi), svojim rivalom iz Barcelone i argentinske selekcije.  

Tridesetogodišnji Mesi bio je pobjednik u izborima od 2009. do 2012. godine, a zatim 2015. Dvije godine stariji Ronaldo bio je prvi 2008., 2013., 2014. i prošle godine.

Igrač koji je sazrijevao u Mančesteru pod budnim okom ser Aleksa Fergusona (Alex), prošlogodišnju Zlatnu loptu osvojio je nadmoćno, u nezaboravnoj sezoni. Njegov Portugal je upravo u Parizu postao prvak Evrope, a Real Madrid je osvojio Ligu prvaka.

Magazin “France Football” nagradu dodjeljuje nakon što zbroji glasove pristigle od novinara, prošle godine su glasala 173. Svaki od njih bira pet najboljih s liste od 30 kandidata.

Britanske kladionice već su prestale primati opklade na trijumf Ronalda, koji je prvi favorit i njegova pobjeda na uloženih 10 funti donosi jednu. Na Mesija se još može kladiti, a odnos je 6-1. Kladionice su u svojih top 5 kandidata, osim njih dvojice, ubacile i brazilskog napadača Nejmara (Neymar, PSG), Juventusovog veterana Đanluiđija Bufona (Gianluigi Buffon) i engleskog napadača iz Totenhema Herija Kejna (Harry Kane).

Uvjerljivi favorit je Ronaldo, jer je sezona 2016/2017. za njega bila skoro jednako nezaboravna kao i prethodna. Real je postao prvi klub koji je odbranio titulu Lige prvaka, a ponovo je osvojio i špansku Primeru. Nakon što je u nokaut-fazi izbacio Napoli, Bajern i Atletiko Madrid, Real je u finalu porazio Juventus sa 4:1, a Portugalac je bio dvostruki strijelac.

- Prošla sezona bila je izvanredna. Osvojili smo prvenstvo i Ligu prvaka, gdje sam bio najbolji strijelac sa 12 golova – rekao je Ronaldo za francuski list “L'Equipe”.

Takvi uspjesi Reala doveli su na listu kandidata i brojne Ronaldove saigrače pa su se među 30 odabranih našli i Karim Benzema, Marselo (Marcelo), Isko (Isco), Luka Modrić, Serhio Ramos (Sergio Ramos) i Toni Kros (Kroos). Iz Barcelone, pored Mesija, dolazi i Urugvajac Luis Suarez.

Ronaldo je bio samouvjeren kada mu se postavilo pitanje o mogućnosti da se petom Zlatnom loptom izjednači sa Mesijem.

- Želim ih sedam. Osvojiti pet je dobro, ali sedam je moj sretni broj tako da bi bila velika stvar imati ih baš sedam. Želim imati sedmero djece i isto toliko zlatnih lopti – izjavio je Portugalac.

Rođeni lider

Iako je pozicija autsajdera potpuno neobična za Mesija, ne bi bilo prvi put da upravo on trijumfuje iz drugog plana, kao što je bilo 2010. godine. Tada su svi vjerovali da će nagrada otići u ruke Holanđaninu Vesliju Sneideru (Wesley Sneijder), koji je te godine osvojio Ligu prvaka, Seriju A i Kup Italije, a s Holandijom je igrao finale Svjetskog prvenstva.

Također, možda će neko ovog puta glasati za Mesija, a protiv Ronalda, jer je do sada u Primeri portugalski napadač postigao svega dva gola, a Real za Barcelonom zaostaje osam bodova. Argentinac predvodi strijelce u Španiji sa 13 golova, a svoju reprezentaciju je briljantnim het-trikom u meču protiv Ekvadora odveo na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

- Leo je Maradona naše generacije. Odvukao nas je na Mundijal, rođeni je lider – rekao je njegov saigrač iz Argentine Paulo Dibala (Dybala).

Osim Mesija i Ronalda, trostruki osvajači Zlatne lopte su i Johan Krojf (Cruyff), Mišel Platini (Michel) i Marko van Basten (Marco), ali treba uzeti u obzir da je prvobitno ova nagrada bila namijenjena samo evropskim fudbalerima pa su bez nje ostali brojni južnoamerički asovi.


Džeko među asovima

Prava je rijetkost da Bosna i Hercegovina ima predstavnika u ovakvim izborima, a ovog puta je to Edin Džeko. Napadač Rome i reprezentacije BiH našao se u krugu od 30 kandidata za Zlatnu loptu, što je još jedna potvrda njegovih kvaliteta i vrijednosti.

Na listi su najbrojniji napadači pa su, pored Džeke, tu i Edinson Kavani (Cavani), Kilijan Embape (Kylian Mbappe), Drijes Mertens, Antoan Grizman (Antione Griezmann), Radamel Falkao (Falcao), Paulo Dibala...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.