NOGOMET

Ko je Fatih Terim? Saznajte sve o "Imperatoru", kandidatu za selektora BiH

A. SOKOLOVIĆ

7.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Šta će večeras odgovoriti Fatih Terim? Pitanje je koje se od jutarnjih sati mota u glavama svih nogometnih zaljubljenika u Bosni i Hercegovini.

Legendarni turski stručnjak, u javnosti poznat kao Imperator, kandidat je za selektora nogometne selekcije BiH, popularnih "Zmajeva".


Sastanak u hotelu

U Istanbulu će se večeras održati sastanak u jednom poznatom hotelu. Na jednoj strani bit će Terim, a na drugoj članovi Komisije za imenovanje selektora NSBiH Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović, te Tarik Hodžić, bivši as Željezničara i prijatelj turskog stručnjaka iz vremena dok su zajedno igrali u Galatasaraju.

Ko je Fatih Terim?

Mislimo da nema osobe na svijetu, a koja istinski voli nogomet, da ne zna ko je Terim ili da barem jednom nije čula za jednog od najpoznatijih nogometnih trenerskih stručnjaka.

Rođen je 4. septembra 1953. godine u Adani, gdje je i počeo nogometnu karijeru (1969. godine). U ovom klubu je proveo pet sezona prije nego se 1974. godine priključio Galatasaraju.

Zanimljivo je da je Terim igrao 11 sezona za ovaj tim i da Galatasaraj u to vrijeme nikada nije osvojio titulu prvaka Turske. Fatih se može pohvaliti da je osvojio samo tri Kupa Turske te jedan Superkup.

U vremenu između 1974.-1985. u dresu reprezentacije Turske odigrao je 51 meč, od toga je u 35 susreta bio kapiten. Ukupno je za Galatu odigrao 327 susreta i postigao 16 golova.

Menadžersku karijeru je počeo kao trener Ankaragučua, na čiju je klupu sjeo 1987. godine. Zadržao se svega dvije sezone i prošao Goztepe. Od 1990. do 1993. godine bio je selektor U21 selekcije Turske, da bi 1993. prvi put sjeo na klupu A selekcije Turske.

Terim je ukupno u tri mandata vodio A tim Turske. U prvom je na klupi ostao do 1996., kada se preselio na klupu Galatasaraja, gdje je ostao do 2000. godine. U sezoni 1999/2000 sa Galatom je osvojio Kup UEFA. 

Tada je donio odluku da prihvati poziv Fiorentine, ali se na Apeninima nije dugo zadržao. Nakon "Ljubičastih" jednu sezonu je vodio Milan, ali bez većeg uspjeha. Interesantno je da je u to vrijeme Terim odbio bolje ponude od Barcelone i Liverpula. Nakon nekoliko razočaravajućih rezultata dobio je otkaz, na klupi Milana je ostao svega pet mjeseci.

Umjesto u Španiji ili Engleskoj, završio je u Galatasaraju, po drugi put. Od 2002. do 2004. nije ostvario neke veće uspjehe s ovim klubom. Ubrzo su stigle ponude Intera i Rome, ali se nije želio vratiti u Italiju.

Prihvatio je poziv Nogometnog saveza Turske, tako da se u ljeto 2005. po drugi put vratio na klupu A tima. U kvalifikacijama za Mundijal 2006., Turska je bila u grupi sa Danskom, Ukrajinom i Albanijom. Zauzeli su drugo mjesto, da bi u baražu ispali od Švicarske zbog dva primljena gola na svom terenu (0:2, 4:2).

Na Euro 2008. Turska je startala porazom od Portugala, nakon toga uslijedio je preokret protiv Češke za plasman, kada su postigli tri gola u posljednjih 15 minuta i preokrenuli zaostatak od dva gola. 

Nakon toga uslijedila je vjerujemo svima poznata utakmica u četvrtfinalu protiv Hrvatske. U 119. minuti Ivan Klasnić Hrvatsku je doveo u prednost, no u posljednjim sekundama drugog produžetka Šenturk (Senturk) je izjednačio i odveo utakmicu u rulet jedanaesteraca. Tamo je sreća otišla na stranu Turaka.  

Pogledajte kako je sve izgledalo: 

Turska je stigla do polufinala, gdje su ispali od Njemačke. No i pored toga, plasman u polufinale u Turskoj smatraju velikim uspjehom. 

U kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine, Turska je sa četiri pobjede, tri remija i tri poraza završila na trećem mjestu iza Španije (prva) i Bosne i Hercegovine (Zmajevi bili drugi), što je dovelo do razočarenja i raskida saradnje. 

Nije dugo čekao na novi trenerski posao, stigao je iz, pretpostavljate - Galatasaraja. U naredne dvije sezone s ovim timom stigao je do dvije titule prvaka Turske. U to vrijeme, Galata je izgradila imidž velikog evropskog kluba, nizom pobjeda u Ligi prvaka. 

Prvo su izbacili Šalke u nokaut fazi, da bi ispali od Real Madrida. Na Santiago Bernabeu bilo je 3:0 na Real, ali su uspjeli u revanšu pobijediti 3:2 i ostvariti jednu od najvećih pobjeda u Ligi prvaka. Ubrzo su uslijedile svađe sa navijačima i raskid ugovora.

Kao što obično biva - vratio se na veliku scenu, po treći put na klupu Turske. Godine 2013. 22. avgusta je potpisao ugovor na četiri godine. 

Fatih Terim je sve do 26. juna bio selektor kada je Turski nogometni savez (TFF) u saopćenju naveo da je ugovor raskinut, a kako razlog su naveli "nenogometni problemi selektora".

Tuča u restoranu

Dvije sedmice prije raskida ugovora, Terim je bio umiješan u tuču u jednom restoranu u ljetovalištu Alacatiju. Na snimkama nadzornih kamera vidjela se njegova svađa s vlasnikom restorana, a turski mediji su naveli da je Terim sa svojim društvom, u kojemu su bili i njegovi zetovi, povrijedili pet osoba.

Nakon raskida ugovora sa TFF-om, Terim je bez posla. Nekoliko dana ranije dobio, prije ponude čelnika Nogometnog saveza BiH, dobio je novi mig iz Galatasaraja da ih ponovo preuzme. 

Ko će pobijediti - ponuda NSBiH ili Galatasaraj - saznat ćemo večeras...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.