NOGOMET

Previše imena, premalo ozbiljnih kandidata

Reprezentacija BiH: Dva mjeseca bez selektora

M. TANOVIĆ

13.12.2017

Prođe više do dva mjeseca, a rubrika s imenom selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i dalje je prazna.  

Da je bilo sreće, a, naravno, i sloge i kolektivne pameti, selektora smo već trebali imati, no saga s njegovim izborom odužila se više nego što je trebalo, a neizvjesnost je vremenom, umjesto da bude sve manja, bivala sve veća. Tako, 63 dana nakon isteka ugovora Mehmeda Baždarevića, navijači i simpatizeri našeg državnog tima ništa ne znaju o tome kome će na kraju Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH dati podršku.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, sjednica stručne komisije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, formirana kako bi članovima Odbora ponudila ime(na) kandidata, ključnu sjednicu održat će 21. decembra, dan prije sjednice Izvršnog odbora na kojoj će se drugi put razgovarati o selektoru. Prvi je bio neslavan, jer je kandidatura Mehe Kodre odbijena voljom članova IO NSBiH iz Republike Srpske.


Zamršeno stanje

Tog 21. decembra Ivica Osim, Duško Bajević, Zvjezdan Misimović i Sead Kajtaz ponovo će sjesti za sto i pokušati se dogovoriti koga će predložiti Izvršnom odboru, koji će zasjedati dan kasnije. No, dok je prošli put knjiga spala na Kodru, koji se nakon neuspjeha na prošloj sjednici povukao iz utrke, te Amara Osima, koji nije dobio dovoljnu podršku, sada je situacija mnogo zamršenija, ali i nejasnija, dok je svakim danom sve jasnije da su članovi komisije dobili više nego nezahvalan zadatak.

Ko to, zapravo, može biti ozbiljan kandidat za selektora?

Amar Osim je i dalje u igri. Ima naklonost jednog dijela hrvatskih i bošnjačkih (doduše njihovu najmanje), no nije mrska opcija ni članovima iz FSRS. Drugi kandidat kojeg će podržati vjerovatno svi je Robert Prosinečki, no dok Amar hoće posao, Robert je suzdržan. Navodno, novac mu nije problem, ali je li se o njemu ikako razgovaralo na pregovorima u Zagrebu ili je priča bila uopćena, sa zaključkom da bi Prosinečki „možda mogao“ prihvatiti, a da i ne pita za plaću? Ako bi na kraju nekadašnji as Reala i Barcelone, te selektor Azerbejdžana prihvatio poziv pod uvjetima koji bi zadovoljili NSBiH, malo bi ko bio protiv njega. Ali, čini se da je to toga dug put.

Problem Obilića

Dalje, treće ime koje se ozbiljno nameće je Dragan Okuka. Stručnjak porijeklom iz Kalinovika, koji iza sebe na spisku trenerskih angažmana ima čitavu plejadu klubova i reprezentacija koje je vodio, odlučan je u želji da sjedne na klupu BiH, ali je svjestan da bi činjenica što je vodio Obilić za vrijeme Arkanove vladavine mogla predstavljati „problemčić“. I sam je rekao da, ako se politika ne umiješa, rado prihvata poziv.

Mada se dosta govorkalo o Klarensu Zedorfu (Clarence Seedorf), s čijim se menadžerom stupilo u kontakt (ali o raspletu razgovora se još ništa ne zna) i o Fatihu Terimu, čini se da je to, za sada, to.

Kajtaz: Tinja nada u Terima

Putovanje Zvjezdana Misimovića i Seada Kajtaza u Istanbul na pregovore s Fatihom Terimom izazvalo je oprečne reakcije javnosti. Dok su se jedni ponadali da bi ovaj trofejni stručnjak, koji je s Galatasarajem osvojio 13 trofeja, mogao prihvatiti poziv iz Sarajeva, drugi su se obrušili na NSBiH zbog, kako kažu, rasipanja novca u uzaludnom pokušaju da dovedu nedodirljivog stručnjaka čije su se plaće, po pravilu, iskazivale u milionima.

Ko god bio u pravu, ostalo je na tome da Terim informira Kajtaza i Misimovića o svojoj odluci.

- Još čekamo. Svjesni smo činjenice da je Terim veliko ime, da nismo jedini koji smo stupili s njim u kontakt i da njegovi finansijski zahtjevi mogu biti preveliki za nas, no nada i dalje postoji, jer nam čitav tok razgovora koje smo obavili s njim daje optimizam – kaže Kajtaz.

Osim 

+

Prihvata uvjete NSBiH

Ima podršku velikog broja članova Izvršnog odbora

-

Jak karakter, autoritet i neupitno trenersko znanje

Čini se da ljudi iz NSBiH u njemu vide rješenje samo ako ne budu pronašli bolje

Nije bio veliko fudbalsko ime

Prosinečki

+

Globalno poznato fudbalsko ime i perspektivan trener

Prihvatile bi ga sve tri strane u NSBiH

Trener koji bi zbog svog imena mogao nametnuti autoritet našim zvijezdama

-

Niska plaća

Zašto bi došao kod nas kada već ima dovoljno drugih poziva?

Okuka

+

Hoće da radi i spreman je prihvatiti uvjete NSBiH

Ima podršku FSRS

Legenda Veleža

-

Vodio Obilić, što je automatski minus u okruženju kakvo je naše

Je li to trener koji nam može donijeti uspjeh?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.