Evropski Superkup 2020. u Splitu?

Avaz.ba

Nakon što je reprezentacija Hrvatske u Splitu u historiji odigrala samo pet službenih utakmica, a HNS je privatizirao reprezentaciju s kojom radi šta poželi, a predsjednik HNS-a Davor Šuker sedmicu prije izbora na kojima će dobiti novi mandat povukao je neobičan potez, piše index.hr.

Splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i Hajdukovog predsjednika Ivana Kosa pozvao je na sastanak u ponedjeljak, 18. decembra, o kandidaturi Splita i Poljuda za domaćinstvo Uefinog Superkupa 2020. godine. HNS je dobio Uefin dopis u kojem se nacionalni savezi pozivaju da istaknu svoje kandidature i baš sada je Šuker zaključio kako je došao pravi trenutak da predloži jedan hrvatski grad, odnosno Split za ovaj spektakl. 

Smatram da bi Poljud sa svojom prepoznatljivom vizurom te Split kao provjereno turističko odredište bili odlični za evropski Superkup. Vjerujem da zajedničkim snagama HNS-a i Hajduka te uz podršku grada možemo izraditi kvalitetnu kandidaturu koja bi imala šanse pobijediti. Hrvatska nikad nije bila domaćin ovakve utakmice i vjerujem da nam je ovo dobra šansa dovesti u Hrvatsku evropsku nogometnu krenu, a slika s Poljuda obišla bi cijeli svijet - rekao je Šuker, prenosi službena stranica HNS-a.

Iako je inicijativa pohvalna, zanemarimo li očiti pokušaj dodvoravanja "neposlušnom" nogometnom jugu koji je na Poljudu iscrtao i svastiku, pitanje je ima li uopće realnih uvjeta za organizaciju tako velikog događaja. Poljud je najljepši hrvatski stadion, ali već godinama ima problema s infrastrukturom., piše index.hr.

Za organizaciju ovakve utakmice potrebno je i jako puno lobiranja.

Jedino što ide u prilog Šukerovoj ideji jest da se Uefa zadnjih godina, kada je domaćinstvo Superkupa u pitanju, okrenula nešto nogometno egzotičnijim zemljama. Tako se 2015. igralo u Tbilisiju, prošle godine u Trondheimu, a ove u Skoplju. Ipak, svi ti gradovi imaju stadione s četiri Uefine zvijezdice.

Više o:

Poljud Split
NA VRH

Podijeli članak na