NOGOMET

Kako su izbjeglici iz Sirije oboljeloj od cerebralne paralize Mesi i društvo ispunili snove

Avaz.ba

16.12.2017

Barselona i argentinska zvijezda Lionel Mesi (Lionel Messi) su pomogli da snovi 18-godišnje sirijske izbjeglice Nujen Mustafa postanu stvarnost. 

Na Twitter profilu katalonskog kluba je objavljen video o tome kako se Nujen, koja je strastveni navijač Barselone i veliki fan Mesija, upoznala sa ekipom te imala priliku gledati utakmicu na “Kamp Nou” stadionu.

Nujen, koja je rođena u Halepu i koja je zbog cerebralne paralize od rođenja u invalidskim kolicima, zbog rata u zemlji 2015. godine je, prešavši kroz mnoge zemlje, izbjegla u Keln u Njemačkoj.

Svoju životnu priču o teškom izbjegličkom putovanju do Njemačke ispričala je britanskoj novinarki Kristini Lamb koja je o tome napisala knjigu, nakon čega je ova mlada Sirijka privukla veliku pažnju javnosti u svijetu.

Potom su se Barselona i njeni igrači, čiji je simpatizer i navijač, pobrinuli da ovu Sirijku bar donekle učine srećnom.

Naime, autobus u kojem se inače vozi ekipa Barselone, stigao je ispred kuće u Kelnu, u kojoj stanuje Nujen, te je ovu mladu djevojku odvezao u Španiju.

Nujen je potom na Camp Nou uživo gledala utakmicu između Barselone i Selte, gdje je na poklon dobila i dres sa svojim imenom.

Nakon toga su je dočekali fudbaleri među kojima su se nalazili i Lionel Mesi, Andres Inijesta, Luis Suarez i Đerar Pike.

Nujen je uživala posebnu pažnju Mesija od kojeg je dobila dres s potpisom, dok je ona fudbalerima Barse poklonila knjigu o svome životu.

“Ovo je najljepši dan u mome životu. Mnogo se zahvaljujem Barseloni i Mesiju zbog ovog velikog iznenađenja”, kazala je mlada Sirijka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.