NOGOMET

Mbape je jedan od najboljih fudbalera današnjice, ima 18 godina i zna šta će raditi kada okonča karijeru

Avaz.ba

19.12.2017

Jedan od najboljih napadača na svijetu Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) u intervjuu za France Football govorio je o svojoj karijeri, iako ima svega 18 godina. 

No, već je uspio prošle sezone osvojiti naslov prvaka s Monakom, a nakon toga je potpisao za PSG, gdje čini pakleni napad zajedno s Nejmarom (Neymar) i Edinsonom Kavanijem (Cavani).

Kako kaže, na predstavljanju u Parizu osjećao se kao rok zvijezda.

"Prvog dana, kada me klub predstavio, sve je bilo nestvarno. Bio sam u nekoj drugoj dimenziji. Imao sam osjećaj da prelazim rijeku te da se okružen potpuno nepoznatim ljudima mijenjam iz korijena. Također, na press konferenciji sam imao osjećaj da sam rok zvijezda koja ima koncert i svi obožavatelji na svijetu su se došli zabaviti na mom koncertu", priznao je sjajni napadač.

No, slava i popularnost spriječili su ga da živi normalni život 18-godišnjaka, a za sada se jako dobro nosi s medijima, jednako kao i s protivnicima na terenu.

Napredovao sam i zbog toga nisam imao uobičajeni tinejdžerski život, te neću moći svojoj djeci prenijeti iskustva iz tog perioda života, jer nisam imao priliku upoznati događaje karakteristične za taj period. Zamke koje mladi trebaju izbjegavati? Sva iskušenja koja vrebaju. Imate sve, ali ništa ne možete napraviti. Budući da mediji analiziraju sve što radite, morate dobro paziti koju sliku o sebi šaljete u javnost. Trebate biti pažljivi kada se zabavljate, pogotovo kada zarađujete mnogo novca jer se mnogima dogodilo da su otišli u pogrešnom smjeru. Ja se zabavljam tokom praznika, tada nadoknadim čitavu godinu - dodaje Mbape .

Reprezentativac Francuske uživa u nogometu i ponekad pomisli kako je sve ovo san...

  "Iako se bavimo ozbiljnim poslom, ja se još uvijek zabavljam te s radošću igram svaku utakmicu. Ne mogu zamisliti svoj život bez nogometa jer je on moj život i sve što ima veze s nogometom čini me sretnim. Svaki put kada idem na trening, odlično sam raspoložen. Ponekad se uplašim da sanjam i da je sve jedan divan san". 

Praktički preko noći postao je jedan od najboljih napadača na svijetu. Međutim, uvijek razmišlja o budućnosti...

"Imam neke planove za budućnost, ali budući da se ništa od onog što sam planirao nije dogodilo te da sam postigao puno više nego što sam planirao prije nekoliko mjeseci, teško mi je zamisliti gdje ću biti za dvije godine", rekao je Kilijan na pitanje o planovima za svoju budućnost. 

On je do sada u 22 utakmice zabio 11 golova i upisao devet asistencija. Kritike ga, kaže, ne dotiču...

"Nisam zabrinut kada neko kaže da nisam zabio u dvije utakmice zaredom jer ne mislim da je to neuspjeh. Međutim, sretan sam zbog takvih naslova jer su takve kritike uglavnom upućene najboljim igračima, a ja želim biti jedan od njih - poručio je mladi fudbaler. 
 

Iako ima tek 18 godina novinare France Footballa zanimalo je što će raditi kada završi nogometnu karijeru. No, Mbappe je imao spreman odgovor...

  - Iako imam tek 18 godina, siguran sam kako ću se nakon igračke karijere baviti trenerskom. Međutim, mislim da će biti puno teže ostvariti trenerski uspjeh jer ne ovisite samo o sebi. Već imam neke sitne planove, a jedna od želja mi je da trenersku karijeru započnem u Monacu ili PSG-u", zaključio je službeno najbolji mladi nogometaš na svijetu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.