NOGOMET

Zvjezdan Misimović, član Komisije NSBiH za izbor selektora: Kandidati znaju za šta bi radili

Misimović: Nije sve u novcu

Razgovarao: Muamer TANOVIĆ

21.12.2017

Ko će biti novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, pitanje je na koje naša javnost odgovor čeka više od dva mjeseca. A hoće li ga čekati još, znat ćemo sutra, nakon što se završi sjednica Izvršnog odbora naše krovne kuće nogometa, na kojoj će se, po drugi put zaredom, raspravljati o novom strategu našeg državnog tima.  

No, situacija je komplicirana ili se makar takvom čini. Dok se prošli put razgovaralo o dva kandidata - Mehi Kodri i Amaru Osimu, s naglasku na ovom prvom, koji je važio za favorita (ali nije prošao), sada vlada poprilična konfuzija. U toku posljednjeg mjeseca spominjalo se veoma mnogo imena, ali se nijedno nije nametnulo kao dominantno, sa značajnijim šansama da se proglasi favoriziranim.

Dva dana uoči sjednice Odbora, razgovarali smo sa Zvjezdanom Misimovićem, članom Stručne komisije NSBiH, zadužene za prijedlog kandidata, koja će se danas sastati kako bi pred Odbor iznijela zaključke.


Amar nije otpao

Prvo pitanje koje smo postavili Zvjezdanu je šta se, zapravo, dešava, jer se u javnost plasira ogroman broj informacija upitne tačnosti, od toga ko se uključio do toga ko je ispao iz utrke za selektora. 

- Dešava se to da smo u proteklom periodu obavili veliki broj razgovora sa potencijalnim kandidatima. Na sjednici Izvršnog odbora stavit ćemo na sto sve zaključke tih razgovora i očekujem da povedemo konstruktivnu raspravu radi pronalaženja najboljeg rješenja za reprezentaciju BiH – počeo je Misimović.

Priča se o Robertu Prosinečkom, Amaru Osimu, Draganu Okuki, Svenu Goranu Eriksonu...? Ko se od svih njih uopće može nazvati ozbiljnim kandidatom za selektora?

- Rekao sam već da je dosta trenera s kojima se razgovaralo. Svi s kojima smo pričali, zaista jesu kandidati, svi koje ste spomenuli, ali hoće li priča o eventualnoj saradnji otići dalje, zavisi od dosta faktora. Što je najvažnije, interesa s njihove strane ima.

Je li Amar Osim i dalje ozbiljan kandidat?

- Naravno da jeste. Nije otpao, i dalje ga imamo u vidu.

A šta je s novcem? Zvuči pomalo nevjerovatno da bi stručnjak poput, recimo, Eriksona, koji je zarađivao milione na klupi engleske reprezentacije, prihvatio da radi za 15.000 eura mjesečno?

- Malo mi smeta što se po medijima provlače gluposti kako s kandidatima nismo ni pričali o finansijskim detaljima. Recimo, s Fatihom Terimom. Naravno da nismo išli u najsitnije detalje, ali znamo kakav nam je budžet i da moramo biti u njegovim okvirima. Bez toga se ne može ni razgovarati s kandidatima.

Prepoznali kvalitet

Znaju li svi ti kandidati o kojoj je sumi riječ?

- Znaju. To je baza za pregovore. Što bismo razgovarali s nekim a da mu ne kažemo kakve su nam finansijske mogućnosti?

I oni to prihvataju? Nudite li neke dodatne bonuse?

- Očito je da prihvataju čim ih nazivamo kandidatima. A kada se riješi ko će biti selektor ili ko će ući u uži krug, ima raznih opcija za plaćanje, da li preko bonusa, sponzora... No, mislim da ti stručnjaci, poput Eriksona, vide da imamo reprezentaciju koja posjeduje kvalitet. Nije sve u novcu, ovdje ima dosta izazova koji privlači trenere koji žele nešto napraviti s ekipom, a ne samo zaraditi. I to je važno znati.

Vi ste bili ovlašteni da pregovarate s Eriksonom. Jeste li razgovarali s njim?

- Da. Prvi koraci su učinjeni. Vidjet ćemo kako će ići dalje.

Nekako se, na osnovu svega, stječe zaključak da je dosta nerealno očekivati da Izvršni odbor u petak dođe do neke odluke?

- Iskreno, navijači i javnost ne bi trebali očekivati da u petak izađemo sa jednim imenom. Očekujem da diskutiramo, da vidimo na čemu smo i da odlučimo kuda ćemo dalje.

Je li se sve ovo previše oteglo?

- Krajem januara imamo pripremne utakmice u Sjedinjenim Američkim Državama, ali čak i ako ni do tada ne budemo imali selektora, nije smak svijeta. Ne znam zašto se paniči i stvara negativna atmosfera. Moj je stav da treba dobro razmisliti, jer je pozicija selektora veoma bitna. Ono što je meni važno jeste da je veliki broj dobrih stručnjaka prepoznao da naša reprezentacija ima kvaliteta. Zašto stvarati pritisak da se selektor što prije izabere?

Zato, hajmo izabrati najbolje, a ne najlakše i najbrže rješenje.

Švabo je najveća ikona jugoslavenskog sporta 

Da li Ivica Osim uopće učestvuje u radu Komisije?

- Bio je na sastancima, ali zbog svog zdravstvenog stanja, ne može putovati i pregovarati s ljudima. No, bio tu fizički ili ne, njegovo mišljenje cijenimo. Veliki je stručnjak i vjerovatno najveća ikona jugoslavenskog sporta ikada.

Bajević i Osim nisu u sukobu

Uoči prošle sjednice Izvršnog odbora, unutar Stručne komisije vodila se bitka između Kodre i Amara Osima. Znamo kako se završilo, prevagnulo je na stranu Mostarca, nakon čega se u javnosti počelo špekulirati da su odnosi između Duška Bajevića i Ivice Osima zahladnjeli zbog razlike u mišljenjima.

- Nije to tako. Nisam osjetio nikakvo zahlađenje. Poslije toga smo imali nekoliko susreta i sve je bilo normalno, nije bilo nikakvih sukoba – rekao je Misimović, nakon čega je dodao:

- Mi smo profesionalci, koji trebaju odraditi svoj zadatak. Nije važno je li neko nekome prijatelj ili član rodbine, bitno je da objektivno sagledamo stvari i da emocije ostavimo po strani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.