NOGOMET

Barca demolirala Real na "Bernabeu", tri gola za veliku prednost u La Ligi

Piše: R. Be.

23.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Iako je taktička varka Zinedina Zidana dala rezultat u većem dijelu prvog poluvremena, nakon 90 minuta utakmice i teškog 0:3 poraza od najljućeg rivala, ispostavilo se da je Isko (Isco) bio neophodan za igru Real Madrida. 

Prvih 30 minuta susreta proteklo je u agresivnoj igri domaćina, a prilike su počele da se redaju u posljednjih 15 minuta. Paulinjo je za Barcu imao dvije prilike, ali je Navas odlično branio. U tim napadima vidjela se slaba tačka Realove odbrane po bokovima. I Real je prijetio preko Ronalda i Benzeme, koji je pogodio stativu pred kraj prvog dijela. 

Treba reći da je u drugoj minuti Realu poništen pogodak. 

Drugi dio kao da su igrale različite ekipe. 

Barcelona je od samog starta držala loptu u svojim nogama, a za novi pristup igri Katalonci su nagrađeni golom Suareza u 54. minuti. 

Bila je to brza akcija, sa polovine terena gostiju, Modrić, Kovačić i Karvahal su loše stajali, Rakitić je sa desne strane prebacio za Suareza i malobrojni navijači "Blaugrane" počeli su slaviti.

Drugi gol došao je nakon velike gužve, promašaja Suareza i karambola u petercu. Lopta je na kraju upućena ka golu, Karvahal rukama odbranio, a Martinez ga poslao na hlađenje prije vremena i pokazao na bijelu tačku. 

Mesi je siguran, Realove nade su potopljene. 

Imali su i Madriđani dvije prilike nakon dva primljena gola, ali Bejl i Ramos ne uspijevaju, tačnije, Ter Štegen im brani oba puta. 

Jalovi napadi domaćih do kraja nisu dali rezultat, a Vidal je u drugoj minuti sudijske nadoknade pogodio za potpuni potop domaćih. U igru je ušao minut ranije. 

Barcelona nakon današnje pobjede ima veliku bodovnu i moralnu prednost. Na tabeli su 14 bodova ispred Reala, a psihološki vjerovatno svjetlosnu godinu. Titulu mogu propustiti samo u slučaju da Mesi, Suarez i Iniesta propuste ostatak sezone. 

"Los Blacosi" imaju utakmicu manje, ali forma njihovih napadača ništa im dobro ne garantuje. 

Nakon titule svjetskog klupskog prvaka, Realu ostaje borba za Kup kralja i Ligu šampiona, s tim da nešto moraju popraviti u napadu.  

Pogledajte izvještaj sa 175. el klasika: 

Tekstualni prijenos mogli ste pratiti na našem portalu.

Kraj utakmice, Barcelona je slavila s visokih 3:0 

90'+3 Vidal minutu nakon ulaska pogađa za 3:0.

90'+2 Vidal mijenja Roberta, očekuje se posljednji sudijski zvižduk.

90'+1 Andre Gomeš je promašio odličnu priliku, šutirao je iz dobre prilike, ali visoko preko gola.

90' Ulazimo u sudijsku nadoknadu, "Bernabeu" se poprilično ispraznio.Tri minute nadoknade.

88' Buskec faulira Marsela i nagrađen je žutim kartonom.

86' Posljednjih pet minuta, čini se da domaći neće moći postići ni počasni gol.

84' Nova prilika za goste, ali udarac Gomeša je blokiran i lopta je otišla u novi korner za katalonce.

82' Madriđani ponovo traže penal, ali jedino što su dobili je žuti karton za Marsela. U nastavku akcije Ramos propušta odličnu priliku, ali Ter Štegen brani ramenom.

80' Desetak minuta nade za domaće, ali sve im je teže. Sada je i Semedo imao priliku, ali je Navas odbranio uz dosta sreće.

78' Real je preko Asensia imao dobru priliku, lopta nije došla do Ronalda. Nakon kornera Bejl ne uspjeva pogoditi sa pet metara, Ter Štegen odlično brani.

76' Iniesta napušta teren, u igri je Semedo.

74' Madriđani traže penal, Martinez odmahuje rukom.

73' Marko Asensio (Marco) mijenja Kazemira, Bejl (Bale) je ušao umjesto Kovačića.

70' Mesi je imao odličnu priliku, ali Navas brani. Real nema snage da krene u ozbiljniji napad. 

66' Benzema ispraćen zvižducima napušta teren, Načo (Nacho) je na terenu.

64' Mesi realizira penal, Barca vodi 2:0. Teška situacija za domaćine, a ukoliko izgube titula će biti miljama daleko. 

63' Karvahal je nakon gužve igrao rukom i pocrvenio. Penal za Barcelonu. Prethodno je Suarez promašio dobru priliku, lopta se odbila na vrh šesnaesterca, ponov vraćena na peterac, gdje Karvahal igra rukom i sprječava čist gol. Zasluženo je isključen. 

59' Ramos je požutio nakon duela sa Suarezom, koji je još jednom vrhunski odglumio. Kontakta je bilo, ali se Urugvajac valjako kao da ga je voz udario. Dodatno je iznervirao i domaću publiku i igrače Reala. 

57' Barca je imala još jednu polupriliku, spetljali su se i Suarez je morao šutirati iz teško pozicije, lopta je završila na vanjskom dijelu mreže. Prethodno su Suarez i Kazemiro  bili u jednom duelu, nakon kojeg su se strasti uzburkale, ali je sudija Martinez smirio situaciju.

54' Barca vodi 1:0, strijelac je Suarez. Krenula je katalonska ekipa sa svoje polovine, brzom tranzicijom raširila Realov vezni red i odbranu, rakitić sa desne strane ubacio loptu, a Suarezu nije bilo teško da pogodi mrežu Navasa.

53' Igra se na sredini terena i čeka greška protivnika. Suarez je nakon jedne brze akcije šutirao, ali Navas je ponovo siguran.

50' Barcelona aktivnija na početku drugo dijela, duže drže loptu u svojim nogama.

47' Ronaldo slabo šutira, daleko pored gola. 

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u timovima. Očito je da su oba trenera nakon poluvremena zadovoljna igrom svojih izabranika. 

Prvo poluvrijeme imalo je dva lica. Do 30. minute Madriđani su dominirali terenom, ali jedino vrijedno pomena je Ronaldov gol iz ofsajda. Nakon toga su obje ekipe počele stvarati prilike. Najbolje je za Barcelonu propustio Paulinjo, ali oba puta je uspješniji bio Navas. S druge strane opasno su prijetili Ronaldo i Benzema, koji je pogodio stativu. 

35' Benzema promašio priliku, bude se obje ekipe. 

31' Minut kasnije Ronaldo šutira, Ter Štegen brani.

30' Navas brani odličan udarac Paulinja, nakon asistencije Mesija. Korner za Barcelonu, nakon kojeg nema uzbuđenja. 

26' Novi korner za Madriđane, ali se ništa nije dogodilo. Prilično nezanimljiva nogometna predstava uspavala je i publiku.

24' Čini se da se gosti polako oslobađaju pritiska, ali još uvijek nisu zaprijetili Navasu.

23' Prvi korner za Barcelonu. 

21' Proteklo je prvih 20 minuta el klasika, Real nešto više napada i igra znatno agresivnije, ali ozbiljnijih udaraca nema. Golmani su skoro bez posla.

19' Žuti karton za Vermalena.

18'  Nakon opasnog napada Barce i Real je imao priliku organizovati dobru kontru, ali na kraju se nije dogodilo ništa. 

45'+1 Mesi šutira u živi zid, kraj prvog poluvremena, rezultat je onaj početni 0:0.

45' Marselo ruši Mesija na 30-ak metara od svog gola. Minuta sudijske nadoknade.

42' Benzema promašio dobru priliku, lopta je okrznula stativu. 

41' Modrić šutira nakon dugog napada domaćih, ali lopta ide daleko pored gola.

39' Paulinjo i Navas ponovo u glavnim ulogama, Brazilac šutira glavom, Kostarikanac brani. Mesi je ponovo bio u ulozi asistenta. Nakon kornera novi napad Barce, ali odbrana Reala čisti situaciju. 

38' Manje od 10 minuta ostalo je za napadače madridskih i katalonskih uzdanica da pogode mrežu protivnika. 

15' Kombinacija Ronalda i Benzeme, odbrana Barce u posljednjem trenutku izbacuje loptu ispred Modrića. Barcelona bezopasna u prvih 15 minuta. 

11' Ronaldo je promašio cijelu loptu, iako je bio sam na 11 metara od gola. Drugi korner za Madriđane.

10' Nema većih prilika nakon poništenog gola Ronaldu.

5' Karvahal šutira u Ter Štegena, Real agresivniji na početku.

2' Prvi napad za Real Madrid, nakon kojeg je lopta završila u korneru.  Nakon ubačaja, Ronaldo pogađa, ali je bio u ofsajdu pa je gol poništen.

1' Počeo je 175 el klasiko Real Madrid - Barcelona, na kojem će pravdu dijeliti sudija Sančez Martinez (Sanchez).

Na stadionu "Santiago Bernabeu" danas će biti odigran el klasiko, u kojem će lider La Lige Barcelona pokušati povisiti prednost, koja trenutno iznosi nevjerovatnih 11 bodova u odnosu na Real Madrid.  

Istina, Madriđani imaju utakmicu manje, ali i pored toga, prednost ponosa Katalonije je ogromna i neočekivana.  

Veći problem od bodovne razlike, za "Kraljeve" će biti forma Kristijana Ronalda (Cristiano) u La Ligi, koji je ove godine samo četiri puta pogađao.

Ipak, navijači "Los Blacosa" obradovali su se kada je objavljeno da će Ronaldo igrati danas, jer Real bez Ronalda nije ista ekipa.

S druge strane je Lionel Mesi (Messi), koji ove sezone nosi igru Barcelone, nakon odlaska Nejmara (Neymar).

U el klasiku se često dešavalo da individualni kvalitet jednog igrača napravi prevagu, ali danas bi igrači koji su u sjeni dvije najveće nogometne zvijezde mogli odlučiti utakmicu.

Luka Modrić i Kazemiro (Casemiro) s jedne, te Iniesta i Suarez s druge strane. 

Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) i Ernesto Valverde odabrali su prve postave za današnji, 175 el klasiko. 

Barcelona: Ter Štegen (Stegen); Serhi Roberto (Sergi), Pike (Pique), Vermaelen, Žordi Alba (Jordi), Buskec (Busquets), Iniesta, Rakitić, Paulinjo (Paulinho), Mesi i Luis Suarez. 

Zidan je odabrao tim bez Iska (Isco), a od prve minute će na terenu biti Mateo Kovačić. Očito je da Francuz u utakmicu kreće sa zatvorenijim veznim redom.

Real Madrid: Kejlor Navas (Keylor), Karvahal (Carvajal), Varan (Varane), Ramos, Marselo (Marcelo); Modrić, Kazemiro (Casemiro), Kros (Kroos), Kovačić; Ronaldo i Benzema. 

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.