NOGOMET

Znate li šta je "Boxing Day" i zašto se u Engleskoj igra kao nigdje drugo

Avaz.ba

26.12.2017

I dok sve ostale lige miruju, a igrači odmaraju, u Premieršipu su u vrijeme Božića i Nove godine igra punom parom. 

U sljedećih osam dana Englezi će odigrati čak tri prvenstvena kola, a sve počinje danas, tradicionalnim "Boxing Dayom".

Igranje nogometnih utakmica 26. decembra seže u daleku prošlost i vuče korijene iz samog početka nogometa kakvog danas poznajemo. 

Šefild FC i Halam FC su na Štefanje 1860. godine odigrali prvu utakmicu između neka dva nogometna kluba u historiji. Nakon toga, u prvoj sezoni stare Football League (1888./1889.) Preston je 26. decembra pobijedio Derby 5:0 i tako se taj datum zauvijek počeo koristiti u terminima engleskih utakmica, piše Index.hr. 

Nekoliko je teorija po kojima je "Boxing Day" dobio ime, ali najprihvaćenija je ona o gospodarima i slugama. 

"Christmas Box" je engleski naziv za Božićni dar. Bogati Englezi, koji su u svojim domovima imali sluge i pomoćnice, 26. decembra dobili svoje Christmas boxeve, što se nazivalo Boxing Day, a gospodari bi ih pustili kući da budu s porodicama.

Druga je teorija da se na Božić u crkvama u kutijice skupljao novac, koji bi se dan kasnije (Boxing Day) otvorio, a neki tvrde da su brodovi na prekooceanskim putovanjima ukrcali kutiju s novcem za sreću, koju bi onda dali svećeniku u luci dolaska, a on novac dan poslije Božića podijelio siromašnima.

No, kako god bilo, već više od 120 godina tog 26. decembra u Ujedinjenom kraljevstvu se igra nogomet. Premieršip, niže lige, amaterske lige - svi igraju. Utakmice su raspoređene tako da navijači moraju što manje putovati, a najčešće se ne igraju veliki derbiji kako bi se u gradovima izbjegli neredi u vrijeme Božića. Ipak, najviše se pamti "Boxing Day" 1963. godine kad je na deset utakmica Divison One palo nevjerojatnih 66 golova.

U danas nezamislivom scenariju, Mančester junajted je dobio šest komada od Barnlija, Blekburn je u gostima pobijedilo Vest Hem 8:2, a Fulam je Ipsvič Taunu utrpao čak deset golova. Identičnim rezultatom, 3:3, završile su utakmice Vulverhemptona i Aston Vile te Notingema i Šefild Junajteda, dok su WBA i Tottnhem odigrali 4:4, piše Index.

Danas se engleski treneri i igrači žale na pretrpani raspored i manjak vremena za odmor. Što bi rekli da su igrali u pedesetim godinama? Do 1957. u kalendaru najeltinijeg razreda engleskog nogometa jedno kolo igralo se na Božić, a drugo dan kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.