NOGOMET

Kajtaz za "Avaz": Danas razgovor sa Prosinečkim, BiH će 4. januara dobiti selektora

A. SOKOLOVIĆ

28.12.2017

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine broji posljednje dane bez selektora. Trakavica oko izbora nasljednika Mehmeda Baždarevića polako se bliži kraju, a iz Nogometnog saveza BiH smiruju navijače i poručuju da će nogometna vlada 4. januara na Izvršnom odboru donijeti konačnu odluku ko će u budućnosti s klupe voditi "Zmajeve".

Nakon Fatiha Terima, Sven-Goran Eriksona (Eriksson) pa i Klarensa Zedorfa (Clarence Seedorf) sve se na kraju svelo na dva imena i prezimena - Amara Osima i Roberta Prosinečkog.

Navijači šute

Za razliku od nekih ranijih izbora, ovoga puta izostao je glas navijača. Popularni "Fanatikosi" se po pitanju selektora nisu oglašavali ili tek veoma malo, u sporadičnim istupima.

Jesu li umorni od praznog razglabanja, kada se njihov glas neće u konačnici uzeti u obzir ili je u pitanju razočarenje nakon posljednjeg debakla u borbi za plasman na Mundijal u Rusiju teško je kazati, ali je evidentno da su se povukli iz izbora, nešto slično kao što je nestao Meho Kodro, koji je na početku selektorske križaljke bio prvi izbor javnosti, ali i dobrog dijela novinara i navijača.  

Komisija za izbor selektora jučer je obavila razgovor sa Amarom Osimom.

Sead Kajtaz, jedan od članova ove komisije, u razgovoru za "Avaz", nije želio iznositi detalje razgovora s bivšim menadžerom Željezničara.  

- Čitao sam Amarovu izjavu u kojoj je kazao da se nema šta konkretno kazati o sastanku i zaista tako stoji. On je prezentirao svoje uvjete, kazao neke od želja i to je bilo to. Ne bih bilo fer sa sada nešto više kažem u pogledu njegovih finansijskih uvjeta. Neka to ostane za Izvršni odbor - kazao je proslavljeni nogometaš Veleža za "Avaz".

Kajtaz je bio malo otvoreniji kada smo se dotakli teme današnjeg sastanka sa Robertom Prosinečkim.  

- Sastanak je zakazan u 12 sati u Bosanskoj Gradišci. Jučer, tokom razgovora sa Osimom, nije bilo Zvjezdana Misimovića, koji bi se trebao pojaviti danas na razgovorima sa Prosinečkim. U delegaciji bi trebao biti i generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković i član IO NSBiH Mile Kovačević. Želimo saznati koji su uvjeti hrvatskog stručnjaka i pored toga što se o tome čitalo u više navrata - kaže Kajtaz.

Potrebno 12 glasova 

Legendarni Mostarac nije želio govoriti ko je njegov favorit u utrci za nasljednika Baždarevića.

Javnost, a i dobar dio bivših nogometnih asova u BiH je na strani Osima juniora. Prosinečki je u izjavama za medije u Hrvatskoj, a dobrim dijelom i u našoj zemlji, opet kazao da "stoji njegova izjava da se nada izboru".

I pored njihovih želja, Osimovih i Prosinečkog, konačnu odluku ipak će dati nogometna vlada sastavljena od 15 članova Izvršnog odbora.

- Za izbor selektora bit će potrebno 12 glasova članova Izvršnog odbora. Ja se nadam da ćemo 4. januara dobiti novog selektora. Trebamo biti strpljivi, a neka selektor bude onaj koji je u stanju odvesti BiH na Euro 2020 te ostaviti uspjeh u Ligi nacija, kako bismo što prije zaboravili posljednji neuspjeh i nastavili put koji smo trasirali plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazil - kazao je Kajtaz za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.