NOGOMET

Detalji iz ugovora NSBiH s Robertom Prosinečkim: Premija za Euro 400.000 eura, a dobit će i stan, telefon i automobil

Prosinečki: Imao je skromne zahtjeve

M. T.

6.1.2018

Hrvatski mediji tvrde da je Robert Prosinečki odbijanjem drugih te prihvatanjem ponude za preuzimanje nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine izgubio milione. Tako i jeste, jer mu je Azerbejdžan nudio ogroman, a Slovenci veliki novac u poređenju s našim, ali Prosinečki u Bosnu i Hercegovinu, očito, dolazi najmanje zbog novca.  

Dva asistenta

Kako saznaje naš list, u ugovoru koji će danas biti prezentiran proslavljenom hrvatskom nogometašu, navodi se da će Prosinečki od Nogometnog saveza BiH dobivati 15.000 eura mjesečno, dok će za eventualni plasman na Evropsko prvenstvo 2020., koji mu je postavljen kao imperativ, biti nagrađen bonusom od 400.000 eura. Prema saznanjima “Dnevnog avaza”, Prosinečki nije ni zahtijevao više pa će, praktično, raditi pod istim uvjetima kao i njegov prethodnik Mehmed Baždarević.

Jedina razlika je što će, umjesto jednog Mešinog (Stefan Žili), na platnoj listi biti i dva asistenta na kojima je Prosinečki insistirao - Gordan Ciprić i Dragan Spasić.

Šta stoji u ostatku ugovora?

Neke stvari još nisu definirane. Zapravo, ugovor jeste pripremljen, ali nije usaglašen tako da će se o detaljima raspravljati tek danas, kada Prosinečki doputuje u Sarajevo na potpisivanje ugovora i zvanično predstavljanje medijima u BiH.

Možda i hotel

Na stolu će biti teme poput mobilnog telefona koji će Prosinečki dobiti na korištenje, službenog automobila, ali i stana. Žuti, odnosno sada već možemo reći “Plavo-žuti”, najavio je da će se preseliti u Sarajevo. Još nije precizirao hoće li voditi život na relaciji Zagreb – Sarajevo ili će, kao što su to radili Meša i Safet Sušić, biti više izvan BiH nego unutar njenih granica, a to bi trebalo biti precizirano danas.

Ukoliko njegov boravak u BiH bude na trajnoj osnovi, NSBiH će mu pronaći stan, a ako ne, ići će se na povremeni hotelski smještaj. Šta god da bude, Savez je spreman ispoštovati njegove želje.

Spisak za SAD već u ponedjeljak? 

Ukoliko ne bude promjena zbog božićnih blagdana, Prosinečki bi se već u ponedjeljak mogao sastati sa selektorom mlade reprezentacije BiH Vinkom Marinovićem, koji će mu, dok sam ne pohvata konce, biti desna ruka kada je riječ o igračima iz Premijer lige BiH.

Marinović je već dobio zadatak da Robertu ponudi spisak najtalentiranijih i najboljih fudbalera iz našeg prvenstva, koji konkuriraju za spisak kandidata za predstojeće prijateljske utakmice u Americi sa selekcijama Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, koje se igraju krajem januara. Zbog činjenice da se ne radi o zvaničnom FIFA-inom terminu i da evropski klubovi nisu dužni pustiti igrače u reprezentativne dresove, na te susrete putovat će ekipa sastavljena od fudbalera iz Premijer lige BiH.

Veoma je moguće da će, zbog procedure vađenja viza za SAD, već u ponedjeljak biti formirana lista igrača.

Danas potpisivanje i svečano predstavljanje

Svečano potpisivanje ugovora između Nogometnog saveza BiH i Roberta Prosinečkog obavit će se danas sa početkom u 15 sati u hotelu “Europa” u Sarajevu.

Novi bh. selektor tom prilikom će se prvi put uživo obratiti bh. medijima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.