NOGOMET

Kutinjo napravio velike probleme u Barceloni, a da nije odigrao ni minute

Avaz.ba

10.1.2018

Iako se svi slažu da će Filipe Kutinjo biti sjajno pojačanje za Barcelonu, dolazak Brazilca donio je probleme Blaugranima.

Naime, katalonski klub ima sve veće izdatke za plate igračima, a kada se tu doda i Kutinjova, zarade igrača će pokriti 87 posto predviđenog klupskog budžeta.

A to je daleko više od optimalnih 55 - 70 posto koje je klub sam odredio, ali i sigurnosne granice FIFA financijskog fer-pleja.

Za Brazilčevu platu će Barcelona godišnje izdvajati između 20 i 25 miliona eura bruto. Kada to dodamo primanjima ostalih igrača, Barcelona je trenutno četvrti sportski kolektiv po visini plata koje u prosjeku iznose osam miliona eura neto po sezoni, a ispred su samo NBA franšize Oklahoma, Klivlenda i Golden Stejta.

U fudbalskoj konkurenciji, Barcelona svoje igrače plaća najviše, a iza Katalonaca su PSGŽ, Real Madrid, Mančester Junajted i Mančester Siti.

Barcelona bi ove brojke mogla popraviti prodajom nekoliko igrača.

Klub bi trebalo da napuste veterani Maskerano i Arda Turan koji imaju platu dosta sličnu onome kakvu će imati Kutinjo, a proračun će olakšati i eventualni odlasci Vidala, Deloufeua i Gomeša.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.