NOGOMET

Elmir Pilav: Nakon ove sezone moći ćemo reći je li liga 12 dobra

Pilav: Ima prostora za napredak

Piše: A. M.

17.1.2018

Dok se klubovi već uveliko pripremaju za proljetni dio sezone, Sektor za sport Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine BiH obavlja aktivnosti kako bi sve bilo spremno za nastavak prvenstva. 

Tih aktivnosti je mnogo, jer Sektor vodi brigu o svim segmentima takmičenja u Premijer ligi BiH, koju drugu sezonu zaredom čeka uzbudljiv finiš s Ligom za prvaka i Ligom za opstanak.

Loša infrastruktura

- Odluka da se smanji broj klubova Premijer lige BiH na 12 sigurno je donijela napredak. Povećan je broj derbi utakmica, kao i kvalitet takmičenja, ali svi smo svjesni da samo smanjenje broja klubova ne rješava sve probleme. Pred nama je još puno posla kako bismo unaprijedili naše prvenstvo, a tu prvenstveno mislim na poboljšanje infrastrukture i značajnije učešće mladih igrača u seniorskim sastavima. Suđenje je segment koji je poboljšan posljednjih godina, ali i tu ima prostora za dodatni napredak – kaže direktor Sektora Elmir Pilav.

Liga 12 za sada se pokazala kao dobro rješenje, no Pilav tvrdi da nije isključeno da se format takmičenja promijeni.

- Svi klubovi su podržali ideju o skraćivanju lige. Što se tiče formata, rano je govoriti o njegovim efektima jer je u toku tek druga sezona lige sa 12 klubova. Međutim, nakon prve sezone utisci su da je modalitet takmičenja dobar za ovaj broj klubova. U samoj ligi za prvaka sve ekipe se bore za evropska takmičenja, što nosi određenu takmičarsku draž i motiv. Nakon završetka tekućeg prvenstva moći ćemo komparirati dvije sezone, uporediti dobre i loše aspekte ovog formata takmičenja, te nakon toga eventualno početi razmišljati i o nekom drugom modalitetu za budućnost – govori Pilav.

Kada je riječ o suđenju, Pilav je priznao da grešaka i dalje ima, ali i da Savez konstantno radi na njihovom smanjenju.

Daleko od Evrope

- Veći broj jakih utakmica pred sudije je postavio dodatni pritisak. Mi konstantno radimo na tome i sigurno ćemo još više potencirati da se kvalitet suđenja podigne na viši nivo. Vjerujem da će Komitet za sudije i suđenje kroz svoje edukacione programe i seminare pomoći da se taj segment poboljša. Grešaka će, vjerovatno, uvijek biti, ali se one moraju svesti na minimum te, ako ih i bude, da nisu proistekle iz neke namjere. U Evropi uz pomoć novih tehnoloških rješenja nastoji se pomoći sudijama, no mi smo daleko od toga, jer ona iziskuju značajna finansijska sredstva, te nam ostaje da radimo na edukaciji sudija kako bi oni greške sveli na minimum – rekao je Pilav.

Kazne ne daju uvijek rezultate 

Jesenja polusezona, nažalost, nije protekla bez problema, jer smo svjedočili mnogim ispadima, najviše, opet, na tribinama.

- Kada budemo imali bolje stadione, sigurno je da će i klubovima biti lakše organizirati utakmice i da će se suočavati s manje sigurnosnih izazova. Svjesni smo da sankcije koje izriču naši organi ne daju uvijek odgovarajuće rezultate i mi bismo bili najsretniji da ih nema. Međutim, bilo kakvi ispadi i devijantna ponašanja navijača moraju se na neki način sankcionirati – kaže Pilav.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.