NOGOMET

Ibrahim Šehić, golman bh. selekcije i član Karabaga, za „Dnevni avaz“: Pogodili smo s Prosinečkim

Šehić: U Sarajevu punio baterije za nastavak sezone

Piše: A. MIZDRAK

18.1.2018

Dok je većina bosanskohercegovački nogometnih reprezentativaca nakon napornih polusezona u svojim matičnim klubovima odmarala po najpopularnijim svjetskim turističkim destinacijama, Ibrahim Šehić je slobodne dane iskoristio da posjeti svoje Sarajevo.  

Kako kaže, nigdje mu nije ljepše nego kod majke i svoje porodice. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine bh. reprezentativni golman punio je baterije, a prilikom svake posjete gradu na Miljacki neizbježna je posjeta stadionu na kojem je sve počelo – Grbavici.

Poseban ritual 

- Brojao sam dane do pauze. Polusezona je bila izuzetno iscrpljujuća i jedva sam čekao da posjetim Sarajevo. Svaki slobodan trenutak nastojim da provedem u svom Sarajevu u kojem imam mnogo prijatelja i rodbine – kazao je Šehić za „Dnevni avaz“.

Uoči svakog dolaska u grad podno Trebevića Šehić ima poseban ritual.

- Obavezno uoči polaska u Sarajevo kontaktiram majku, a ona već zna šta joj je činiti. To podrazumijeva spremanje najbolje hrane na svijetu. Uživam u bosanskim specijalitetima koje mi mama spremi i čini mi se ta hrana nije ista kao u bilo kojem restoranu na svijetu. Ona je najukusnija – kazao je Šehić.

Nakon što provede ugodno vrijeme s majkom, Šehić odlazi na svoju Grbavicu, za koju je izuzetno vezan.

- Pa kakva bi to bila posjeta Sarajevu, a da ne posjetim svoju Grbavicu. Pa to je moje sve, moja druga kuća. Naravno da sam i sada posjetio stadion i družio se sa Željinim juniorima – kazao je Šehić.

Bosanskohercegovački golman održao je motivacioni govor juniorima Željezničara uoči nastupa u Ligi prvaka protiv Atletiko Madrida.

- Rekao sam im da sam i ja kao i oni počeo na čuvenoj Željinoj šljaci, pa sam dočekao da branim na kultnom Stemford bridžu protiv Čelzija u Ligi prvaka. Savjetovao sam im da vjeruju u svoje snove, moraju se boriti. Put nije lagan, bit će dosta prepreka, ali ako nešto iskreno vjeruju, to će se i ostvariti – kazao je Šehić.

Početkom februara Željinim juniorima na noge stiže slavni Atletiko. Zanimljivo, juniori Šehićevog Karabaga bili su u grupi s Atletikom, a Šehić je pratio te mečeve.

- Kvalitetni su, ali, vjerujte, uz dobar pristup Željezničar može do pozitivnog rezultata. Uz Željine „Manijake“ može pasti svaki protivnik – kazao je Šehić.

Upravo je Šehić svojim bravurama na golu Karabaga koštao Atletiko Madrid prolaska u osminu finala.

- Nadam se da će se nastaviti u istom ritmu da Željo kvari planove Atletiko Madridu. Ja, koji sam ponikao u Željezničaru, zaustavio sam Madriđane nedavno u grupnoj fazi Lige prvaka, a nadam se da će to uraditi i Željini juniori – kazao je Šehić.

Golman održao motivacioni govor Željinim juniorima

Nakon voljenog Želje, Šehić je skrenuo priču na reprezentaciju Bosne i Hercegovine, koja je nedavno dobila novog selektora. Riječ je o Robertu Prosinečkom koji je kao selektor radio u Azerbejdžanu i kojeg Šehić odlično poznaje. 

- Upoznao sam Robija prije dvije i po godine. Odličan je čovjek, nogomet ima u malom prstu, zna sve o svakom igraču. Pravi je profesionalac, ima sjajne saradnike u stručnom štabu. Smatram da smo pogodili s njegovim imenovanjem. Sad je sve na nama. To imenovanje moraju ispratiti dobri rezultati jer je to jedino mjerilo – kazao je Šehić.

Mnogo pažnje azerbejdžanski mediji posvetili su imenovanju Prosinečkog za selektora BiH.

- Ovdje su ga izuzetno cijenili i poštovali. Mediji su se baš raspisali. Većina ih veže uz mene pošto ja nastupam u Azerbejdžanu. Uglavnom, samo pozitivne kritike dobiva – kazao je Šehić.

Željni dokazivanja 

Prenio je bh. golman i očekivanja od predstojeće američke turneje i susreta protiv SAD i Meksika.

- Bit će to izuzetno jake provjere koje će poslužiti da vidimo na koga možemo računati od igrača iz Premijer lige. Polako se moramo okretati tim igračima, svi će oni biti izuzetno motivirani, željni dokazivanja. Ja odavno govorim da se moramo okretati igračima iz domaćeg šampionata, većina nas je odatle krenula. Konačno je došao jedan selektor koji to shvata – kazao je Šehić.

Lijepo mu u Karabagu 

Sjajni Šehićevi nastupi u grupnoj fazi Lige prvaka za Karabag nisu ostali neprimjećeni. Mnogi klubovi voljeli bi u svojim redovima vidjeti bh. golmana. A sam Šehić ne zamara se time.

- Ne zamaram se, iskreno, uopće ponudama. Ovdje mi je lijepo, ovaj klub mi je mnogo toga lijepog priuštio i ja sam im zauvijek zahvalan. Volio bih ostati u Karabagu, vole me i cijene. Vidjet ćemo šta će čelnici kluba odlučiti – kazao je Šehić.

Možemo na Euro  

Minule kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji BiH je okončala neslavno. Šehić vjeruje da ćemo imati više uspjeha u predstojećim kvalifikacijama za Euro.

- Novi je sistem, sada se lakše plasirati na Evropsko prvenstvo nego prije. Naravno, uvijek je sreća sastavni dio sporta, a ja se nadam da će nas ona pogledati prilikom žrijeba za kvalifikacije za EP. Siguran sam da imamo kvalitet da zaigramo na Euru – kazao je Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.