NOGOMET

Džeko je izabrao Čelzi, a evo šta će ga dočekati na Stamford bridžu ako potpiše za "Plavce"

Piše: M. DAUTBEGOVIĆ

23.1.2018

Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko, po svemu sudeći, karijeru će nastaviti u redovima Čelzija.

Već danima svjetski mediji bruje o ovom transferu, a sve su prilike kako je realizacija prelaska Džeke iz Rome na Stamford bridž pitanje dana.

Menadžer Čelzija, italijanski stručnjak Antonio Konte, lično je kontaktirao Džeku, te ga nagovarao da dođe u London.

Konte itekako ima razloga da ubijedi Džeku da mu se pridruži u Čelziju, jer situacija sa napadačima na Stamford bridžu je više nego zabrinjavajuća.

Konte u ekipi trenutno ima samo dva klasična špica, Španca Alvara Moratu i Belgijanca Mišija Bachuaija (Michy Batshuayi), od kojih nijedan nije u nekoj zavidnoj formi.

Bachuai je ove sezone odigrao 12 utakmica, u kojima je postigao samo dva gola, dok je Morata u 20 nastupa zabio deset pogodaka.

Čelzi ove sezone pod Konteovim vodstvom igra uglavnom u dvije formacije, 3-4-3 i 3-5-1-1, dakle u oba slučaja samo sa jednim isturenim špicem u vrhu napada, a to je uglavnom do sada bio Morata.

Džeki igranje u obje ovakve formacije itekako odgovara.

U formaciji 3-4-3, Džeko bi bio isturen u napadu, dok bi mu sa krilnih pozicija asistirali Eden Azard (Hazard) i Vilian (Willian). Nešto slično igrao je u Mančester sitiju, kada je pored sebe imao Davida Silvu i Serhia Agera (Sergio Aguero).

U formaciji 3-5-1-1 Džeko se snalazi još bolje, jer u tom slučaju iza sebe imao plejmejkera, ili kako to Italijani voze nazvati, tranquilistu, u liku Azarda, koji bi mu proturao lopte u napadu, kao što je to nekada radio Zvjezdan Misimović u Wolfsburgu.

Džeko je kao jedan od uslova Čelziju istakao želju da što više igra, a ako je suditi po igračkom kadru koji će zateći ako potpiše za londonski klub, Dijamant se ne bi trebao previše brinuti, jer mu je jedina prava konkurencija Morata, koji je sjajan igrač, ali se još uvijek nije u potpunosti navikao na Premier ligu, a tu je Džekina šansa.

Džeko je ostavio dubok trag u Premier ligi igrajući za Mančester siti od 2011. do 2016. godine, kada je u 130 odigranih utakmica u Premiershipu postigao okruglo 50 golova.

Kapiten BiH dokazao je i pokazao kako mu engleski stil nogometa leži, a u Čelziju ga ne očekuje tako strašna konkurencija u napadu, pa se za nadati da Džeku uskoro ponovo gledamo na premierligaškim terenima i to ponovo u plavom dresu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.