NOGOMET

Šta je Liga nacija? "Zmajevima" otvorena vrata Eura 2020, a evo kako se igra i koja su pravila

Piše: A. S.

24.1.2018

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je imala sreće prikom žrijebanja grupa novoformiranog UEFA-inog takmičenja - Liga Nacija. 

Može se kazati da je prisustvo novog selektora Roberta Prosinečkog na žrijebanju u Lozani donijelo sreću "Zmajevima" - Džeko i društvo će u borbi za Euro 2020 preko Austrije i Sjeverne Irske. 

Kvalitet je tu, još pobjede

Realno, naša reprezentacija posjeduje najveći kvalitet, ali i najviše šanse da u ovoj grupi osvoji prvo mjesto i izbori plasman u A razred Lige nacija.   

Šta je Liga nacija?

Oni koji ne znaju riječ je o takmičenju koje je zamišljeno kao zamjena za velik dio prijateljskih utakmica. Konkretno, "Zmajevima" će biti omogućeni dueli u kojima će igrati protiv podjednako jakih reprezentacija.

Prvo izdanje kreće od septembra do novembra 2018. godine. 

Dakle, u žrijebu je bilo 55 reprezentacija koje su podijeljenje u četiri lige po jačini, odnosno prema koeficijentima sa UEFA tablice.

Pobjednici grupa u ligama od B do D izborit će plasman u viši rang, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama od A do C ispasti u niži razred. 

Četiri pobjednika grupe u Ligi A igrat će završni turnir koji će se održati u julu 2019. te ćemo tako dobiti ukupnog pobjednika ovog takmičenja.


Raspored sve četiri Lige po grupama ( AFP). Raspored sve četiri Lige po grupama ( AFP)

Liga nacija će utjecati i na kvalifikacije za Euro 2020. godine. Kvalifikacije će početi u martu 2019., a nijedna reprezentacija neće imati direktan plasman kao domaćin jer će 13 zemalja ugostiti Euro. 

Temeljni princip UEFA-inih kvalifikacija za Euro neće se mijenjati. Bit će 10 grupa po pet i šest reprezentacija iz kojih će po dvije prvoplasirane izboriti Euro.

Tako će se saznati 20 od 24 reprezentacija koje će nastupiti na Euru. Preostala četiri mjesta će biti popunjena plej-ofom u kojem će igrati pobjednici 16 grupa Lige nacija.  

U slučaju da se za plej-of Lige nacija kvalificiraju reprezentacije koje su u regularnim kvalifikacijama izborile Euro, onda se ta "ulaznica" za plej-of prebacuje na iduću plasiranu reprezentaciju.

Teoretski je moguće da se sve reprezentacije iz Lige A ostvare plasman na Euro, što znači da bi se dodatna četiri mjesta u plej-ofu prebacila u Ligu B u kojoj je i naša reprezentacija.

Znači najbolji scenarij je ovaj:

Bosna i Hercegovina u svojoj grupi zauzima prvo mjesto i automatski ćemo u narednom sezoni Lige nacija igrati u prvoj jakosnoj grupi. Osim toga, ako veliki broj selekcija iz Liga A ostvari direktan plasman na Euro 2020, "Zmajevima" će biti otvorena mogućnost da se plasiraju u plej-of i kroz taj vid takmičenja osiguraju plasman na Evropsko prvenstvo, ako već ne budemo prvi ili drugi u kvalifikacijama.

O ostalim kombinacijama ćemo kada takmičenje bude ušlo u završnu fazu, ali vrijedi i naglasiti onaj najgori scenarij - da budemo treći u našoj grupi i ispadnemo u Ligu C, odakle je zaista teško da se vratimo u Ligu A, ali o tome niko i ne razmišlja...

Termini igranja 

1. susret: 6 - 8. septembar 2018. (BiH ide u Sjevernu Irsku, 8. septembar)

2. susret: 9. – 11. septembar 2018. (BiH dočekuje Austriju, 11. septembar)

3. susret: 11. – 13. oktobar 2018.

4. susret: 14. – 16. oktobar 2018. (BiH dočekuje Sjevernu Irsku, 15. oktobar)

5. susret: 15. – 17. novembar 2018. (BiH ide u Austriju, 15. novembar)

6. susret: 6: 18. - 20. novembar 2018.

Završni turnir: 5. - 9. juli 2019.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.