NOGOMET

Ispovijest Miroslava Stevanovića: Bio sam u transu kada me zvala Sevilja

R. JOKIĆ

25.1.2018

Pauze između takmičenja mnogi sportisti iskoriste za dolazak u rodni kraj, što je ove zime učinio i Miroslav Stevanović, prvotimac švicarskog Serveta.

Brzonogi veznjak, koji je u dosadašnjoj karijeri nosio dresove Vojvodine, Borca, Sevilje, Elčea, Alaveša, Đera, Ergotelisa i Željezničara, zadovoljan je svojim nastupima tokom jesenjeg dijela sezone. U petnaest nastupa za ekipu koju trenira Meho Kodro postigao je pet golova i ubilježio sedam asistencija, te tako pokazao da se na njega još može računati u reprezentaciji BiH, za koju je do sada uknjižio 13 nastupa.

– Ne razmišljam trenutno o reprezentativnom pozivu jer je za mene sada najbitnije da pružam dobre igre u dresu Serveta. Trenutno zauzimamo treću poziciju sa 11 bodova zaostatka i utakmicom manje za vodećim Ksamaksom, ali još imamo šansu da ostvarimo plasman u elitni rang takmičenja, jer je ostalo puno utakmica do kraja šampionata. Tokom zimske pauze smo se pojačali u svim linijama tima i na proljeće želimo da dokažemo da imamo kvalitet za prvo mjesto – rekao je Stevanović. 

Miroslav se prisjetio ranije faze svoje karijere, te je istakao da mu je najljepši trenutak u dosadašnjoj karijeri onaj kada je potpisao za Sevilju.

 - Kada mi je Emir Spahić na pripremama reprezentacije BiH rekao da me prati Sevilja, prvo sam mislio da se šali, ali nakon što mi je rekao da se ne zeza i da će me kontaktirati njihovi skauti, tih nekoliko dana sam bio u transu. Što se tiče teških trenutaka, to je svakako kraj prošlog prvenstva u dresu Željezničara. Imali smo bodovnu prednost u odnosu na Zrinjski i onda u tri posljednja kola to sve prokockali i ostali bez titule. Bilo mi je teško, jer sam osjećao da smo iznevjerili navijače koji su očekivali da ćemo slaviti titulu – rekao je Stevanović.

Najveći klub za koji je Miroslav Stevanović nastupao tokom karijere je Sevilja, a tokom boravka u Andaluziji svlačionicu je dijelio sa Hezusom Navasom (Jesus), Alvarom Negredom, Hozeom Antonijom Rejesom (Jose Reyes)... Trener u jednom od najvećih španskih klubova bio mu je Unai Emeri, koji trenutno trenira PSG.

– Sa svim tim zvijezdama sam dijelio svlačionicu, ali sve je to prolazno. Iz vremena koje sam proveo u Sevilji mi najviše znači prijateljstvo sa Emirom Spahićem, koji mi je puno pomogao, na čemu ću mu biti zahvalan do kraja života. Od svih saigrača iz Sevilje, jedino sam s njim ostao u kontaktu. Nisam se najbolje snašao u Španiji, zbog čega nisam izborio mjesto u prvom timu, no bila mi je čast što sam radio s Unaijem Emerijem, koji je 24 sata u fudbalu i koji je pravi fudbalski fanatik – istakao je krilni napadač Serveta.

Švicarci ne znaju uživati, naš narod zna  

- U rodnom gradu imam dosta prijatelja i drugova s kojima sam se družio i zaista se uvijek rado vraćam u Zvornik. Naš narod ima poseban mentalitet i, za razliku od Švicaraca, zna da uživa. Po tome su nam najsličniji Španci, koji žive punim plućima – kaže Stevanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.